Ártalmas antioxidánsok?

A legújabb kutatások szerint egyes vitaminkészítmények nemhogy nem hosszabbítják meg az életet, de akár korai halálhoz is vezethetnek.

vitamin, antioxidáns, táplálékkiegészítő | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Egy 67 vizsgálat eredményeit összegző áttekintés nem talált „meggyőző bizonyítékot” arra, hogy az antioxidáns táplálékkiegészítők csökkentenék a halál kockázatát. A vizsgálatokban mindösszesen 233 ezren vettek részt.

A koppenhágai egyetem kutatói szerint az A- és E-vitamin beavatkozik a szervezet természetes védekező-rendszerébe, sőt, a béta-karotin, valamint az A- és az E-vitamin a halálozást is növeli.

Korábban úgy vélték, hogy ezek a kiegészítők a szabadgyök-ellenes hatásukkal megelőzhetik a szervezet szöveteit ért ún. oxidatív stresszt.

A kutatás során kiderült, hogy az A-vitamin 16 százalékkal növeli a halálozás kockázatát, a béta-karotin 7 százalékkal, az E-vitamin pedig a 4 százalékkal. A C-vitaminnak nem bizonyított egyik hatása sem, itt a kutatók további vizsgálatok elvégzését tartják szükségesnek.

Nem találtak bizonyítékot arra sem, hogy az antioxidánsok hatékonyak lennének akár a primer, akár a másodlagos megelőzésben.

A brit egészségügyi minisztérium szerint az embereknek arra kell törekedniük, hogy a szükséges vitaminokat a természetes táplálékból szerezze be. Az étrendi kiegészítőket forgalmazó egyesület szerint azonban sokan nem kapják meg a táplálékukból a szükséges vitaminokat, az antioxidánsok pedig nem csodaszerek, nem közömbösíthetik az egész életen át felvett rossz szokások hatását.

Az egészséges étrenddel együtt alkalmazva, sok mozgás mellett és a dohányzás elhagyásával az antioxidánsok is szerepet játszhatnak az egészség megőrzésében.

BBC News
| vitamin, antioxidáns, táplálékkiegészítő
2008-04-21 10:06:19

Web Design & Development Prowebshop