A folsavtól nem leszünk okosabbak

Egy, a korábbiaknál részletesebb vizsgálat szerint, amelynek eredményét az American Journal of Medicine legújabb száma közölte, a szellemi hanyatlást sem a folsav, sem egyéb B-vitaminok adása nem képes meggátolni.

Egyénileg változó módon, de a korosodás során bekövetkeznek azok a változások, amelyek mind zavaróbbak: van, akinek nevek nem jutnak eszébe, van, aki elfelejti, milyen nap van ma, vagy mit is ígért tegnap családtagjainak.

Néhány éve holland kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a B-vitamin csoport kilences számú tagja, a folsav folyamatos alkalmazásával az idős emberek gondolkodása, emlékezőtehetsége éveken keresztül változatlanul tartható.

A holland vizsgálatban 800 olyan egészséges embert tanulmányoztak, akiknek életkora 50-70 év volt. Úgy észlelték, hogy a valódi vitamint szedők gondolkodási készsége, memóriája lényegesen jobb maradt, mint azoké, akik a gyógyszerhez hasonló, de hatóanyagot nem tartalmazó tablettát kaptak. Ez a megfigyelés is hozzájárult a folsavat tartalmazó táplálék-kiegészítők és egyéb készítmények népszerűségéhez.

David S. Wald és munkatársai most összegyűjtötték a világ orvosi szakirodalmából azt a kilenc tanulmányt, amelyek jól összehasonlítható módon ezzel a kérdéssel foglalkoztak. Így csaknem háromezer, korosodó ember adatait értékelhették. Mérték az emlékezőtehetséget, a gondolkodás gyorsaságát, a nyelvhasználatot és az alkalmazkodóképességet.

Az összesített eredmények azt mutatták, hogy az alapos mérésekkel alátámasztott vizsgálatok tanúsága szerint a folsav szedése nem javította a szellemi teljesítményt. Voltak tanulmányok, amelyekben a folsavat, a B-9-et más, a vitamincsoporthoz tartozó egyéb vitaminnal is kiegészítették, de ez sem változtatta meg a hatástalanságot.

Ez azt jelenti, hogy folsavkészítményeket csak akkor indokolt szedni, ha valakinek valamilyen betegség miatt folsavhiánya van, vagy gyermeket váró kismama. Legjobb a természetes vitaminok fogyasztás: rendszeresen sok zöldség, gyümölcs evése.
| vitamin, folsav, szellemi hanyatlás, elbutulás, demencia
2010-06-20 19:13:58

Web Design & Development Prowebshop