Vírus miatt emelkedhet a torokrákos esetek száma

Egyre több torokrákos eset hátterében mutatható ki a humán papillóma vírussal (HPV) való fertőződés - állapították meg amerikai kutatók.

torokrák, HPV, human papilloma virus | MTI Hírek 2011 ;8
Az 1988-as évhez képest 2004-re megháromszorozódott azon emberek száma, akiket HPV-fertőzéssel összefüggő torokrákkal diagnosztizáltak, ami a kutatók szerint a szexuális szokások változásával állhat kapcsolatban.

A HPV gyakori szexuális úton átadott fertőzés, amely szemölcsöket és rákot okozhat a nemi szerveken.

Maura Gillison, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa csoportjával 271 rákos szövetmintát gyűjtött be és vizsgált meg egy 20 éves periódus alatt. A mintákban azt is vizsgálták, hogy az úgynevezett orofaringeális ráktípus kialakulásában szerepet játszott-e a humán papillóma vírus.

A kutatók becslése szerint ma az Egyesült Államokban egymillió ember közül 26-ot érinthet HPV-eredetű száj- és torokrák, míg a vizsgálatok kezdetén, 1988-ban ez az arány még csak nyolc volt egymillió lakos közül. A szaporodó esetek hátterében a járványügyi szakértők szerint az állhat, hogy megváltoztak a szexuális szokások, fiatalabb korban és átlagosan több partnere van az embereknek.

A tanulmányt a Journal of Clinical Oncology című szakfolyóirat online kiadásában hétfőn tették közzé.
| torokrák, HPV, humán papillóma vírus
2011-10-06 07:23:20
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop