Vitaminok felemás értéke

klinikai vizsgálat, vitamin, élelmiszer | Népszabadság   Népszabadság
Az utóbbi időben váratlanul kedvezőtlen eredménnyel zárult több nagy, vitaminokkal kapcsolatos klinikai vizsgálat, így több európai állam, valamint az Egyesült Államok újrafogalmazza a lakosság által szabadon vásárolható vitaminkészítmények maximális hatóanyag-tartalmát.

A fogyasztói társadalom sajátos logikája és ereje a vitaminkészítmények területén is érzékelhető. A teljesítményfokozásnak egyfajta kultusza alakult ki, s ennek kelléktárába a vitaminok is beletartoznak, annak ellenére, hogy szedésük pozitív vagy negatív népegészségügyi következményeiről rendkívül hézagos és sokszor ellentmondásos ismereteink vannak. Ennek fő oka az átfogó és megbízható klinikai vizsgálatok alacsony számában keresendő, ezért sok meglepetéssel szolgálhatnak az újabban lezárult vizsgálatok. Ez volt az eredménye három, 1994-ben, illetve 1996-ban publikált, az A-vitamin önálló hatással is rendelkező elővegyületével, a béta-karotinnal foglalkozó tanulmánynak is. Ezekből kiderült, hogy a béta-karotin a dohányosok esetében nemhogy csökkentené, hanem még fokozza is a tüdőrák kockázatát, és a nemdohányzók között sem figyeltek meg a szedésére visszavezethető rák-, szív- és érrendszeri kockázatcsökkentő hatást.Viták kereszttüzében áll az E-vitamin is, amelynek - úgy tűnik - van valamelyes védőhatása a szív- és érrendszeri eredetű betegségekkel szemben, bár az adatok ellentmondásosak, és más, lényegesen szilárdabb bizonyítékokon alapuló gyógyszeres és nem gyógyszeres megelőzési lehetőségek is ismertek. A B66vitaminnal, másik nevén piridoxinnal kapcsolatban tavaly Angliában szintén felizzottak a szenvedélyek. A brit kormány a szedésével kapcsolatosan esetleg kialakuló idegkárosodások miatt korlátozni akarta ugyanis a vitaminkészítmények B6-vitamin-tartalmát, majd júliusban a jelentős ellenállás miatt visszakozott. Ennek ellenére az Európai Bizottság, egyes európai nemzeti hatóságok, valamint az Egyesült Államok Mezőgazdasági, Halászati és Élelmiszerügyi Minisztériuma is mérlegeli egyes vitaminok és ásványi anyagok napi bevitelének maximálását.

Az utóbbi időben természetesen születtek egyértelműen pozitív eredmények is. Igazolódott például a fólsavnak a velőcsőzáródási rendellenesség kockázatát csökkentő hatása. Ugyancsak a fólsav, valamint a B6 és a B12-vitamin kiegészítő szedése csökkenti az érelzáródásos eredetű keringési halálozás kockázatát. Az Egyesült Államokban ma már előírás a liszt fólsavval történő dúsítása.

| klinikai vizsgálat, vitamin, élelmiszer
2002-07-10 19:12:48
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop