A vitaminokról

A vitaminok az élethez szükséges szerves vegyületek, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, így a táplálékkal jutunk hozzájuk. Tápanyag-szükségletünkhöz képest vitaminszükségletünk nagyon kicsi, mégis ha csak egy vitaminból is a szükségesnél kevesebbet veszünk magunkhoz, az már az egész szervezetet veszélyeztetheti, ugyanakkor ennek ellenkezője is igaz

vitamin, diéta, avitaminózis, vitaminhiány | Gyógy-ír   Kisalföld | Kóródi, K.

A teljes vitaminhiányos állapotot avitaminózisnak nevezzük, ez azonban manapság egy ritkán előforduló kórkép. Gyakrabban találkozunk viszont hypovitaminózissal, amely a nem elegendő vitaminellátottság következtében jön létre. A vitaminok hiányos bevitele miatt hiánybetegségek alakulnak ki. A szervezet a vitaminokhoz a táplálék útján jut, előállítani azonban csak az elővitaminokból (provitaminokból) tudja őket. A D-vitamin elővitaminja az ergoszterin, amelyet a szervezet napfény hatására D-vitaminná alakít. Az A-vitamin elővitaminját, a karotint növényi eredetű táplálékkal vesszük magunkhoz, ebből a szervezet már A-vitamint tud előállítani.

A vitaminokat két nagy csoportra oszthatjuk, a vízben oldódó vitaminokra és a zsírban oldódó vitaminokra.

A vízben oldódó vitaminok (B-vitaminok, C-vitamin, P-vitamin) gyorsan felszívódnak, hamar kiürülnek, gyakorlatilag nem raktározódnak a szervezetben. A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E- ,K-vitamin) a bélből szívódnak fel, felszívódásukhoz zsiradék szükséges (már csak emiatt sem valósítható meg a teljesen zsírmentes táplálkozás), hosszabb ideig raktározódnak a májban, és lassabban ürülnek ki a szervezetből.

A megfelelően összeállított vegyes táplálkozás fedezheti a napi vitaminszükségletünket, mindössze gyermekkorban van szükség a D-vitamin pótlására. Vannak olyan állapotok, például: terhesség, szoptatás, betegségek, műtétek után, stressz, fizikai túlterhelés, fertőzések, fogyókúra, amelyek során megnő a szervezet vitaminigénye. Ezekben az esetekben szükség lehet vitaminkészítményekre, egyébként azonban próbáljuk meg napi vitaminszükségletünket a táplálkozásunk helyes összeállításával fedezni. A következő alkalommal részletesen is szó lesz az egyes vitaminokról.

| vitamin, diéta, avitaminózis, vitaminhiány
2002-07-29 11:04:43

Web Design & Development Prowebshop