Vitaminok

A vitaminok nélkülözhetetlen mikrotápanyagok, melyekre a szervezetnek kis mennyiségben van szüksége.

vitamin | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Lehetnek zsíroldékonyak - A-, D-, E- és K-vitamin - vagy vízoldékonyak (B-vitaminok és a C-vitamin). B-vitaminok a következők: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoxin), pantoténsav, niacin, biotin, folsav (folát) és a B12-vitamin (kobalamin). Az ajánlott napi bevitelt (ANB) - azt a mennyiséget, amire egy átlagos egyénnek minden nap szüksége van, hogy egészséges maradjon - meghatározták mindegyik vitaminra vonatkozóan. Ha valaki túl keveset vagy túl sokat fogyaszt bizonyos vitaminokból, táplálkozási rendellenesség alakul ki.

Ha akkora napi adagban szedik, amely az ajánlott napi bevitel több mint tízszeresének felel meg, az A- és D-vitamin mérgező, de az E- és K-vitamin (fillokinon) nem. A niacin, a B6-vitamin és a C-vitamin szintén mérgező, ha túl magas adagban fogyasztják, a többi vízoldékony vitamin viszont nem ártalmas.

Csak két zsíroldékony vitamint (A és E) tárol korlátlan mértékben a szervezet, a D- és K-vitamin csak kis mennyiségben raktározódik. A szükségletekhez viszonyítva a C-vitamin tárolódik a legkisebb, a B12-vitamin pedig a legnagyobb mennyiségben; a szervezet 2 vagy 3 milligrammos B12-raktárának kiürüléséhez utánpótlás hiányában hét évre van szükség.

| vitamin
2009-03-03 20:19:13

Web Design & Development Prowebshop