Akár halálos is lehet némelyik antioxidáns táplálék-kiegészítő

Sokan, akik antioxidánsokat szednek, azt hiszik, hogy egészségesebbek lesznek ezektől a táplálék-kiegészítőktől, és hogy ezekkel megelőzhetők a betegségek. Egy 68 vizsgálatot áttekintő elemzés szerint a béta-karotin, valamint az A- és E-vitamin antioxidáns táplálék-kiegészítők halált is okozhatnak.

vitamin, antioxidáns, táplálékkiegészítő | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Tekintve, hogy Észak-Amerikában és Európában a felnőtt lakosság 10-20 százaléka szedi az elemzésben vizsgált antioxidánsokat (ez 80-160 millió embert jelent!), a vizsgálat közegészségügyi következményei jelentősek lehetnek.

Az elemzés alapjául szolgáló vizsgálatok 232 606 résztvevő bevonásával készültek, az átlagéletkor 62 év volt. A béta-karotinnál a halálozás 7 százalékkal nőtt, az A-vitaminnál a halálozás fokozott kockázata 16 százalékos, az E-vitamin esetében pedig 4 százalékos volt. Ezek az adatok megfelelnek más, nemrégiben elvégzett elemzések adatainak.


A kutatók fontosnak tartják megjegyezni, hogy vizsgálódásuk az összes bekövetkezett halálozásra terjedt ki, bár valószínűnek tartják, hogy a növekedés elsősorban a rák és a szív- és érrendszeri betegségeknek tulajdonítható.

Az elemzés során a C-vitamin és a szelén esetében nem találtak utalást a halálozás fokozott kockázatára, bár a kutatók szerint további vizsgálatot igényel lehetséges szerepük, legyen az kedvező vagy káros, ugyanis nem találtak bizonyítékot arra, hogy a C-vitamin meghosszabbítaná az élettartamot. A szelén önmagában vizsgálva csökkentette a halálozást, de a rosszabb minőségű vizsgálatok figyelembe vétele után ez a hatás eltűnt.

Nem volt meggyőző bizonyítéka annak, hogy az antioxidáns táplálék-kiegészítők csökkentenék a halálozást, sőt, a béta-karotin, az A- és az E-vitamin, úgy tűnik, fokozza a halálozás kockázatát. További vizsgálatok szükségesek a C-vitamin és a szelén hatásának tanulmányozására.

| vitamin, antioxidáns, táplálékkiegészítő
2007-03-28 13:30:16
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop