B1-vitamin-hiány

A B1-vitamin (tiamin) elengedhetetlen számos enzimreakcióhoz, így az energia szőlőcukorból történő felszabadításához is. Ennek a vitaminnak jó forrása az élesztő, a disznóhús, a hüvelyesek és a hántolatlan gabonafélék. B1-vitamin-hiány akkor alakulhat ki, ha ezek az ételek hiányoznak az étrendből. Ha a rizst hántolják (fényezik), gyakorlatilag az összes vitamin elvész.

| InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Glanz, J.

 Az ázsiaiak veszélyeztetettek B1-vitamin-hiány szempontjából, mert az ő étrendjük főleg fényezett rizsből áll. A rizs hántolás előtti főzése (előfőzés) viszont szétoszlatja a vitamint a rizsszemben, megőrizve azt, és ezáltal védő hatásúvá teszi a szemet.

Ehhez a hiányállapothoz vezethet idült hasmenés okozta csökkent felszívódás, vagy a hipertireózis, terhesség vagy láz okozta megnövekedett vitaminszükséglet is. Súlyos alkoholisták szeszesitalt fogyasztanak étel helyett is, ezáltal csökken minden vitamin, köztük a B1 bevitele. Következésképpen az ilyen emberek ki vannak téve a táplálkozási hiányállapotok okozta rendellenességek kialakulásának.

Tünetek és kezelés

A korai tünetek fáradság, ingerlékenység, memóriaromlás, étvágytalanság, alvászavarok, kellemetlen érzés a hasban és súlyvesztés. Végül súlyos B1-vitamin-hiány (beriberi) alakulhat ki, melyre idegi, agyi és szívrendellenességek jellemzőek. A beriberi minden formájában megváltozik a vörösvérsejtek anyagcseréje, és a vérben, illetve a vizeletben feltűnően csökken a B1-vitamin szintje.

Az idegi rendellenességek (száraz beriberi) zsibbadó érzéssel (mintha szegek és tűk szurkálnák) kezdődnek a lábujjakon, égő érzéssel a lábfejen (ami különösen éjszaka kínzó), izomgörcsökkel a lábikrákban, és fájdalommal a lábszárakon és a lábfejeken. Ha valakinek pantoténsav hiánya is van, ezek a tünetek rosszabbak lehetnek. A lábikra izmai felpulhatnak. Nehézzé válhat a felemelkedés guggoló helyzetből, és csökkenhet a vibrációérzés képessége a lábujjakon. Végül a lábszár- és a combizmok zsugorodnak (atrófia), a lábfej és a lábujjak bénulása (olyan állapotok, melyekben a lábfej vagy a lábujj petyhüdten lóg, és nem emelhető fel) jelenhet meg, mivel az idegek és az izmok nem működnek megfelelően. Csuklóbénulás szintén felléphet.

Agyi rendellenességek (Wernicke-Korsakoff-szindróma, agyi beriberis) gyakori következmények, ha hirtelen súlyos B1-vitamin-hiány következik be, melyet nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, vagy terhességben súlyos hányás okozhat, és súlyosbítja az idült hiányállapotot. Az agyi beriberi korai tünetei közé tartoznak: szellemi zavartság, gégegyulladás és kettős látás. Később az egyén történeteket és élményeket találhat ki (konfabuláció = meseszövés), hogy kitöltse a hiányokat a memóriájában. Ha a Wernicke-agybetegséget (enkefalopátiát, a Wernicke-Korsakoff-szindróma egyik részét) nem kezelik, a tünetek romolhatnak, kómához, sőt halálhoz is vezethetnek. Ez orvosi vészhelyzet, és intravénásan adott B1-vitaminnal kell kezelni az ajánlott napi bevitel százszorosának megfelelő adaggal napokon át, melyet az ajánlott napi vitaminbevitel tízszeresének megfelelő adaggal szájon át kell folytatni, amíg a tünetek nem csillapodnak. A gyógyulás gyakran nem teljes, mert néhány agyi károsodás maradandó lehet.

A szívrendellenességekre (nedves beriberi) jellemző, hogy nagy mennyiségű vér hagyja el a szívet, a szívverés szapora, és a véredények a bőr melegségét és nedvességét eredményezve kitágulnak. A B1-vitamin hiánya miatt a szív nem tudja fenntartani ezt a megnövekedett teljesítményt, és szívelégtelenség alakul ki,n tágult vénákkal, nehézlégzéssel, folyadék-visszatartással a tüdőben és a környéki szövetekben. A kezelés a B1-vitamin intravénás adásából áll, az ajánlott napi bevitel 20-szorosának megfelelő adagban 2-3 napig, melyet a vitamin szájon át történő adása követ.

A csecsemőkori beriberi olyan csecsemők betegsége, akiket B1-vitamin-hiányos anya szoptat. Szívelégtelenség, a hang elvesztése és a környéki idegek károsodása jellemzi, típusosan az élet második és negyedik hónapja között jelenik meg. A szívrendellenességek általában azonnal és teljes mértékben eltűnnek B1-vitamin-kezelést követően.

|
2019-12-04 19:27:39
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop