Hirdetés

A vörösbor koleszterincsökkentő hatásáról

A vörösbor minden valószínűség szerint jót tesz a szív egészségének, mivel megakadályozza az érfalakon a koleszterines lerakódások kialakulását, derült ki egy új tanulmányból.

vörösbor, koleszterinszint-csökkentés, arteriosclerosis |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

A kutatók kimutatták, hogy egy laboratóriumi edényben a vörösbor meggátolta a koleszterin oxidációját, ami az ereket elzáró zsíros lerakódások, a plakkok megjelenésének első fázisa, tudtuk meg a Journal of the American College of Nutrition áprilisi számából. A fehérbornak és más alkoholoknak nincs ilyen hatásuk.

Az új kutatási eredményekkel a tudósoknak valószínűleg sikerül magyarázatot adniuk az úgynevezett “francia paradoxonra", jelentette ki a kutatócsoport vezetője, dr. Vincent Rifici, a New Brunswick-i Norbert Wood Johnson Medical School professzora. A franciák ugyanis ugyanolyan zsírosan táplálkoznak, mint mindenütt másutt Európában, de náluk mégis ritkábbak a szívbetegségek.

A franciák és Európa más népei között pedig óriási különbség, hogy az előbbiek jóval több vörösbort fogyasztanak, mondta dr. Rifici. A kutatók ezért mostanában egyre többet foglalkoznak a vörösborral.

“Az atherosclerotikus plakkok kialakulásának első fázisa az oxidáció" - magyarázta dr. Rifici. A tudósok szerint egy már oxidált koleszterinmolekulát sokkal könnyebben felszívnak az artériák falai, tette hozzá.

Végül ha már elegendő mennyiségű koleszterint vett fel az artériafal, akkor megjelennek a zsíros rétegek, és kialakulnak a plakkok, mondta a professzor.

Vizsgálataihoz dr. Rifici csapata vérmintákból gyűjtött koleszterint, majd ezt egy laboratóriumi edényben összetették a véredényeket borító sejtekkel. Feltételezték, hogy ezek a sejtek valamiféleképpen segítenek az oxidáció beindításában. Egyes edényekbe vörös- illetve fehérbort és tiszta alkoholt is tettek.

Végül megállapították, hogy a vörösbor 85-95 százalékban megállította az oxidációt. Ez ráadásul akkor történt, amikor a bor mennyisége egy mérsékelt fogyasztó által megivott mennyiségnek felelt meg.

A fehérbor is csökkentette az oxidációt, de csak akkor, amikor a kutatók a vörösbor mennyiségének ötszörösére növelték az adagot. A tiszta alkoholnál semmiféle hatást nem tapasztaltak.

Mi lehet a vörösbor különleges összetevője? Dr. Rifici szerint az antioxidánsok. A vörösbor egy sor antioxidánst tartalmaz, például resveratolt vagy a catechin és quercetin nevű flavonoidokat.

Egy New York-i szakértő szerint a tanulmány nagy lépés előre.

“Nagyszerű munka" - fogalmazott dr. Neil Shachter, a Columbia Presbyterian Medical Center professzora, prevenciós kardiológus. “A tanulmány meggyőző, az adatok pedig teljesen hitelesek."

Ám dr. Shachter szerint ami működik a Petri-csészében, az nem biztos, hogy a testben is ugyanúgy hat.

Lehet, hogy ezek az antioxidánsok sokkal hamarabb lebomlanak, sem hogy ki tudnák fejteni hatásukat a vérkeringésben, magyarázta a kardiológus. Voltak olyan kísérletek is, amelyekben alkoholmentes vörösbort itattak résztvevőkkel, és ezekben nem mutattak ki a szívre jótékony hatást, tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

vörösbor, koleszterinszint-csökkentés, arteriosclerosis

2002-07-31 23:51:57

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop