Hirdetés

A pisztácia és a napraforgómag csökkentheti a koleszterinszintet

Egy tanulmány szerint bár azt még pontosan nem tudni, hogyan, de az egyes növényekben található ún. fitoszterolok csökkentik a koleszterinszintet. Gazdag fitoszterolokban a szezámmag, és a búzacsíra, valamint a diófélék és a magvak.

magvak, koleszterin |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A diófélékről azt is megállapították, mind epidemiológiai mind klinikai kísérletek során, hogy csökkentik a koleszterinszintet, és a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát.

Két virginiai egyetem 27 különféle dióból és magvakból készült terméket vizsgált meg (többek közt nyers diót, pörkölt és olajban pörkölt diót, valamint mogyoróvajat), hogy fitoszterol-tartalmuk szerint rangsorolja őket.

Bár a lista élén a fehér szezámmag és a búzacsíra áll, a kutatók megjegyzik, hogy a közvetlenül ezek után következő pisztácia, valamint a napraforgómag nagyobb valószínűséggel kerül rágcsálnivalóként az asztalra, így könnyen beilleszthető a koleszterincsökkentő diétába.

A sorban ezek után áll a tökmag, a fenyőmag, a mandula, a fekete dió, pekándió, a kesudió, a földimogyoró, valamint a közönséges mogyoró, míg utolsó a brazil és az angol dió. A kísérlet kiterjedt az édesítés nélküli főzőcsokoládéra is, ez a fekete dió és a pekándió között foglal helyet.

Ám mielőtt diófélékkel próbálná meg valaki kezelni a magas koleszterinszintjét, gondoljon arra, hogy a fitoszterolokon kívül ezek jócskán tartalmaznak zsírt és nem kevés kalóriát is. Ügyeljünk tehát az elfogyasztott mennyiségre, dióból egy normál adag egy kis maréknyi, azaz 28 gramm.

MediResource
magvak, koleszterin

2006-02-22 09:42:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop