Egészségpolitika

Egészségpolitika archívum

ÚJ

Új egészségügyi reformterv készül, a régi megbukott

Az egészségügyi reformként is emlegetett térségi egészségszervező szolgálatról szóló törvénytervezet már sem az MSZP, sem az SZDSZ szakértői által készített kormányprogram javaslatban nem szerepelt. Az egyik kormánypárti szakpolitikus azt mondta: "Már augusztus közepétől nem a reformról beszélünk." A szaktárca a napokban kezdett tárgyalásokat a reform reklámozásával megbízott céggel a szerződés felbontásának lehetőségeiről. A Radnai György által kidolgozott reformtervezetet nemcsak az ellenzék és a szakma, de a szocialista frakció egészségügyi munkacsoportja és a minisztérium szakértői is keményen bírálták. Az MSZP a Regionális Egészségügyi Tanácsok (ret) rendszerének kialakítását szorgalmazza. A Magyar Hírlap hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Védtelen lesz a Humet

Nem védi már semmi a Humetet a felszámolás ellen. A társaság ugyanis a törvény szabta határidőn belül nem egyezett meg hitelezőivel a tartozások sorsáról, így kikerült a csődvédelem óvó szárnyai alól. A hitelezőkkel való megegyezés elmaradásáért azonban nemigen okolható a társaság. A Humetnél tavasszal lezárult APEH-vizsgálat ugyanis a szabálytalan foglalkoztatásból adódóan több mint százmilliós - a kamatokkal együtt negyedmilliárdosra duzzadt - adóhátralékot állapított meg, amelyre azonban az adóhatóság elnöke szerint fizetési moratórium vonatkozik. Az APEH hivatalos - első fokú - állásfoglalása szerint az esetre azonban mégsem alkalmazható a moratórium, a cégnek fizetnie kell. A Humet az adóhatóság ezen döntése ellen fellebbezett, ám mind a mai napig nem született döntés az ügyben. A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Voksolhatunk a kettős állampolgárságról

Az Országgyűlés úgy döntött, hogy kiírja a kettős állampolgárságról szóló népszavazást. Legkorábban november 7-e lehetne a népszavazás napja. Legkésőbb december első felében kell megtartani a referendumot. Ezzel egy napon kerülhetne sor a Munkáspárt által a kórház-privatizáció megakadályozására kezdeményezett népszavazásra is, ugyanis a kettős szavazással jelentősen csökkenthetók lennének a költségek. Az előzetes számítások szerint együtt ez - papíralapú külképviseleti szavazás esetén - 3 milliárd forint körüli összegbe kerülne. Az Ab várhatóan addig dönt a kórház-privatizációról szóló népszavazás ügyében benyújtott jogorvoslati kérelmekről: határozathozatalra legkorábban még szeptemberben sor kerülhet. A Napi Gazdaság hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Vizsgálják az akadálymentesítést

Országos vizsgálatot indít az Országos Egészségfejlesztési Intézet annak feltérképezésére, hogy a középületetek és munkahelyek akadálymenetesítésének késlekedése milyen hatással van a fogyatékkal élők és hozzátartozóik életminőségére, illetve egészségére. Az épített környezet akadálymentesítésére vonatkozó kötelezettség törvényben előírt határideje 2005. január 1 jén lejár. Az elemzést követően 2005. első negyedévében értékelik ki az eredményeket és fogalmazzák meg ajánlásaikat a szakemberek. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Újraélesztés a pályaudvaron is

Utcai defibrillátorokat helyeznek el a főváros XI. kerületében több ponton. Az újraélesztő berendezésekhez nincs szükség szakképesítésre, a készülék hangutasítással irányítja használóját. A műszer önműködően megvizsgálja az összeesett ember szívét, és csak akkor kapcsol be, ha az valóban megállt. Az éjjel-nappal elérhető készülékeket az ön-kormányzat okmányirodáján, a Fehérvári úti rendelőben, a Kelenföldi pályaudvaron, Gazdagréten, a Szent Angyalok templomában és egy cég székházában helyezik el. A Magyar Hírlap hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Vita a kórházi ügyeleti szabályozásról

Többen is bírálják az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumot az egészségügyi dolgozók ügyeleti rendszere miatt. A Csongrád Megyei Önkományzat közgyűlése és a Magyar Orvosi Kamara is úgy véli, a terűleten a magyar jogszabályok ellentmondanak az uniós direktíváknak. A tárca szerint azonban a jogharmonizáció megtörtént, az irányelv az Európai Közösségi Bíróság egyes határozataival nincs összhangban. A vita lényege, hogy az ügyeletben töltött időt milyen mértékben számolják munkaórának, ennek hatása van a fizetésekre és a nyugdíjjárulék mértékére is. A Magyar Orvosi Kamara emiatt várhatóan próbapert indít. A csongrád megyei önkormányzat elnöke, Frank József közölte: vizsgálóbizottság alakul annak kiderítésére, hogy az önkormányzat alá tartozó kórházakban betartják-e egyáltalán a hatályos magyar jogszábályokat. A szentesi ügy miatt a testület polgári frakciója fegyelmi eljárást akart kezdeményezni a kórház főigazgatója ellen, ám ezt a javaslatot tegnap visszavonták. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Veszélyes a vérteszt, de nincs másik

Tovább gyűrűzik a vértesztekkel kapcsolatos botrány. Mint azt elsőként a Népszava megírta: sorozatosan és jelentős mennyiségű téves eredményt ad az egyik anyag, melyet a hazai vérellátók alkalmaznak a donorok megbetegedéseinek - kiszűrésére. A donoroknál ugyanis a vizsgálat nagy számban jelzett hepatitist, ám az ellenőrző teszt rendre kimutatta: téves volt a riasztás. A gyártó amerikai Ortho cég termékét kivonták az amerikai piacról, ugyanakkor Magyarországon a Vérellátó Szolgálat továbbra is használja, sőt az idén esedékes beszerzésnél is ezt a tesztet kívánták megvásásolni. A Népszava úgy értesült, hogy elképzelhető: azonnali hatállyal megtilthatják a vérteszt felhasználását. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


A XI. kerület jogszabály-módosítást javasol parlagfű-ügyben

Budapest, 2004. szeptember 2., csütörtök (MTI) - Jogszabály-módosítást javasol Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere annak érdekében, hogy az önkormányzatok kényszerkaszálást végeztethessenek azokon a telkeken, ahol a tulajdonos nem irtotta ki a parlagfüvet - közölte a hivatal sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.


Vádemelés az egykori szülész ellen

Foglalkozása szabályainak megszegése miatt vádemelési javaslattal zárult a nyomozás a MÁV kórház egykori szülész-nőgyógyászának ügyében. A rendőrség ugyanis hétfőn befejezte a nyomozást a MÁV kórház korábbi szülész-nőgyógyász szakorvosával, dr. H. Szabolccsal szemben. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


Véget ért a fürdőhelyet látogató szűrőbuszkörút

Nemcsak szórakozást, hanem egyeseknek komoly segítségét is jelentett az MTV Roadshow alatt az AstraZeneca gyógyszergyár által működtetett Cél az Egészség elnevezésű szűrőbusz. A vizsgált strandolók közel egyharmadának magas volt a vérnyomása, 10-10 százalékuknak voltak allergiás, illetve asztmagyanús panaszaik, 77 szűrésre jelentkezőnél lehetett műszeres vizsgálattal is tetten érni a dohányzás légútkárosító hatását. Az AstraZeneca gyógyszergyár kommunikációs vezetője, dr. Majorosi Emese is nagyon sikeresnek ítélte az MTV roadshow-jához csatlakozó akciót. A szűrőbusz további programját illetően Majorosi Emese annyit mondott: gyakorlatilag a rendelés - gyakran a helyi ÁNTSZ-szel együttműködve - minden hétvégén üzemel a különféle településeken. A cél, hogy a gyógyszergyár is aktívan segítse a népbetegségek elleni küzdelmet. A Népszava hírére az OMF Médiafigyelő Kft. hívta fel a figyelmünket.


1 | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop