Veszélyeztetett vagy!

hepatitis, veszély, megelőzés, felvilágosítás | Népszabadság   Népszabadság
Barátom vietnami felesége, húsz éve Pesten élő tanárnő adta a kezembe a Mit kell tudni a hepatitis B fertőzésről? című egészségügyi felvilágosító kiadványt. Százszámra osztogatják az ország számos általános és középiskolájában.

A kétrét hajtogatott szórólapocska a fertőző májgyulladás egyik fajtájáról, a hepatitis B-ről szól. Felsorolja a veszélyeit, leírja, milyen gyakori, miért kell oltani ellene stb. Rövid kérdések szerepelnek benne, például: Hogyan terjed a kór? Azután tömör, néhány mondatos válasz következik: Szexuális úton, vérrel, közös borotvával és fogkefével.

A Veszélyben vagy-e? kérdésnél arra ösztökéli a fiatalokat, hogy gondolják át, nem cserélik-e túl gyakran szexuális partnereiket, jártak-e nemi gondozóban, foglalkozásuk miatt ki vannak-e téve más ember vérével való érintkezésnek stb? Valamint, és most szó szerint idézem:

"Neked vagy partnerednek volt-e kapcsolata prostituálttal vagy afrikai, távol-keleti országból származó személlyel?"

Semmi mellébeszélés: kurvák, feketék, sárgák.

A kérdésfelvetés orvosilag is abszurd. Természetesen Bangkok bordélyházaiban számos más, nemi úton terjedő betegség mellett a hepatitis B előfordulása is gyakoribb, és nyilván elmondható ez jó néhány afrikai városról is. De ez a legkevésbé sem igaz Ázsia és Afrika százmillióira, a Nyugat-Európában élő sokmilliós ázsiai és afrikai közösségekre és persze a néhány tízezernyi Magyarországon lakó kínaira vagy vietnamira.

A kiadvány, amelyet egy betegvédő alapítvány és egy neves amerikai gyógyszergyár neve fémjelez, valószínűleg rengeteg kézen ment át: szaktanácsadók, orvosok, szerkesztők, piárosok dolgoztak rajta, ellenőrizték, jóváhagyták. Végül eljutott a célcsoporthoz, a diákokhoz, akik elgondolkodhatnak rajta, hogy kapcsolatba kerültek-e prostituálttal és színes bőrű idegennel.

Mert a kiadvány szerint: "Ha a válaszod igen, veszélyeztetett vagy". Igen, veszélyeztetett, de nem hepatitis B-re, hanem az idegengyűlölet vírusára.

Dr. Nemes János orvos

| hepatitis, veszély, megelőzés, felvilágosítás
2002-07-10 15:22:02
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop