Az abortusz új szabályozásáról

abortusz, családvédelmi szolgálat, terhesség | Népszabadság   Népszabadság
Koltai Ildikó, a Fidesz parlamenti képviselője: - Megítélésem szerint az abortusztörvény módosítása után sem sérül a nők önrendelkezési joga. Mint ahogy eddig is történt, továbbra is az állapotos nők kérésére szakítják meg a nem kívánt terhességet. A törvénymódosítással az engedélyezési eljárás nem változik, de a kormány az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a megelőzésre. Az abortusz utáni tanácsadást követően ugyanis a családsegítők a szociális rászorultság alapján javaslatot tehetnek arra, hogy a nő állami támogatással, illetve ingyen juthasson fogamzásgátló gyógyszerekhez és eszközökhöz. Szintén a megelőzést szolgálja, hogy a társadalombiztosítás csak egy abortuszt fog megtéríteni, ennek tudatában ugyanis a nők várhatóan nagyobb figyelmet fordítanak majd a védekezésre.

Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke: - Nem vitatom, hogy Pusztai Erzsébet államtitkár személy szerint nem a szigorítást szorgalmazza, hanem valamiféle egyensúlyt próbál képviselni a szigorítást követelők és az ezt ellenzők között. Ám az a javaslat, amit a kormány módosításként most előkészít, véleményem szerint egyértelműen szigorítja a korábbi szabályokat. Bürokratikusabb lesz az eljárási rend azzal, hogy a családvédelmi szolgálat munkatársa három napig visszatarthatja az abortuszra váró kérelmét. Ez aligha változtatja meg a várandós nő szándékát magzata sorsát illetően, viszont felesleges procedúrának teszi ki. Sőt kiszolgáltatott és megalázó helyzetbe kényszeríti az abortuszra várót azzal, hogy a tanácsadó szolgálatok az engedély aláírása előtt feltételül szabnak további kötelező konzultációkat.

Az elképzelések szerint több ponton változik a jelenleg hatályos törvény. A legfontosabb változás az lesz, hogy a társadalombiztosítás egy nő életében egyetlen alkalommal finanszírozza a terhesség-megszakítást. Másrészt átszervezik a családvédelmi szolgálatok működését. Azoknak a nőknek, akik meg kívánják szakítani a nem kívánt terhességet, ezentúl is a családvédelmi szolgálathoz kell fordulniuk. Az abortusz iránti kérelmet a családsegítők az első személyes elbeszélgetés után három nappal írhatják alá. Az abortuszt kérő nőknek vállalniuk kell azt is, hogy a műtét után legalább két alkalommal részt vesznek a családvédelmi szolgálat tanácsadásán.

| abortusz, családvédelmi szolgálat, terhesség
2002-07-10 15:23:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop