Polémia a magzati élet védelméről

törvényjavaslatot, magzat, abortusz | Népszabadság   Népszabadság
Fokozatosan megnyílik a villamosenergia-piac 2001-től, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényt. A kormány és a koalíció a liberalizációtól az árak csökkenését reméli, az MSZP és az SZDSZ szerint azonban a közüzemi fogyasztói díjak jó ideig nem csökkennek még. A T. Ház szerdán késő este megkezdte az ügynöktörvény módosításának tárgyalását.

Az áram árának csökkenése várható attól, hogy a villamosenergia-piacot 2001 januárjától fokozatosan megnyitnak. Erről Glattfelder Béla gazdasági államtitkár beszélt expozéjában a villamos energiáról szóló törvényjavaslat parlamenti tárgyalásakor. A kormány előterjesztése szerint a villamosenergia-piacot jövőre csak a nagyobb fogyasztók előtt nyitják meg. Ugyanakkor e nagyfogyasztókat kötelezik arra, hogy az európai uniós csatlakozásig szükségletük felét hazai forrásból vásárolják. A kisfogyasztók - a háztartások - a törvény hatályba lépését követően is közüzemi szerződés alapján jutnak villamos energiához, az árak emelését a hatóság korlátozza majd. A javaslat árfejezete lehetővé teszi szociális tarifa bevezetését.

A koalíciós pártok képviselői a parlamenti vitában a törvényjavaslat elfogadását szorgalmazták, és reményüket fejezték ki, hogy a közüzemi fogyasztók olcsó áramhoz jutnak majd. Az MSZP és az SZDSZ jelezte, hogy csak módosításokkal tartja elfogadhatónak a törvényjavaslatot. A szocialista és szabad demokrata képviselők felhívták a figyelmet, hogy a közüzemi fogyasztói árak jó ideig még bizonyosan nem fognak csökkenni. Szerintük nem szabad ilyen ígéretekkel áltatni a fogyasztókat. Fontosnak nevezték a szociális tarifa bevezetését, szerintük az évi 600 kW óránál kevesebbet fogyasztók számára kellene kedvezményt nyújtani. A MIÉP felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot. Azt valamennyi párt támogatta, hogy a Magyar Energia Hivatal függetlenségét erősíteni kell.

A gazdasági kamaráknak október 31-ig át kell adniuk közigazgatási feladataikat a kormány által kijelölt hatóságoknak, ha a T. Ház elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot, amelynek általános vitáját tegnap kezdte meg. Az előterjesztés értelmében a gazdasági kamarák által működtetett 150 ügyfélszolgálati iroda jelentős részét is bezárják majd, mert a vállalkozói igazolványok kiadását az illetékes jegyzők hatáskörébe utalják.

Az Országgyűlés többórás polémia után szerdán lezárta a magzati élet védelméről szóló javaslat általános vitáját. A rendkívül csekély érdeklődés mellett a pártok korábbi álláspontjukat ismételték meg. A Fidesz szerint az előterjesztés megfelel az Alkotmánybíróság által támasztott szempontoknak. Surján László (Fidesz) elmondta, hogy a kereszténydemokrata képviselők erkölcsi okokból nemmel szavaznak majd. Az FKGP jelezte, hogy képviselőik lelkiismeretük szerint döntenek. Ezt közölte az MDF is, mert tekintettel van a katolikus egyház álláspontjára. A MIÉP gyilkosságnak nevezte az abortuszt, amely jelentős népességfogyást, "belső Trianont" eredményezhet". Az MSZP és SZDSZ szerint az anyának joga van az önrendelkezésre.

Lapzártánk után késő éjjel kezdte meg az Országgyűlés az úgynevezett ügynöktörvény módosításának vitáját Mátrai Márta (Fidesz) és Csúcs László (FKGP) javaslata alapján. A javaslat lényege: a törvény hatályát 2004. június 30-ig hosszabbítsák meg, az átvilágítást pedig terjesszék ki a bírákra, az ügyészekre, a sajtó vezető - a közvéleményt befolyásoló - munkatársaira, valamint a költségvetési támogatásban részesülő pártok meghatározott tisztségviselőire. A koalíciós frakciók és a MIÉP már korábban jelezték, hogy támogatják a tervezett módosítást. Az MSZP és az SZDSZ a javaslatot még általános parlamenti vitára sem tartotta alkalmasnak.

| törvényjavaslatot, magzat, abortusz
2002-07-10 15:32:31
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop