Patthelyzet gyógyszerfronton

gyártók, gyógyszer, ár | Népszabadság   Népszabadság
A hazai és külföldi gyártók a minap bejelentették: július 1-jétől egyoldalúan emelik 8,5 százalékkal termékeik árát. A kormányzat versenyhivatali vizsgálattal reagált a bejelentésre. Ezzel a gyógyszerfronton patthelyzet alakult ki. A küzdelem tétje az, hogy 2000-ben mennyivel növelhető a gyártók és a kereskedők piaci bevétele, és ezt az összeget a betegek és a költségvetés milyen arányban viseljék.

Tavaly a lakosság egy átlagosan támogatott száz forint értékű gyógyszer árából 35 forintot, a biztosító 65 forintot fizetett ki. Ha a hazai és külföldi gyártók fenntartják minapi döntésüket, és 8,5 százalékkal növelik termékeik árát, akkor az immár 108,50 forintos szerhez a biztosító továbbra is csak 65 forintot ad, így a betegnek 43,50 forintra nő a számlája. De ez a mintegy 25 százalékos drágulás csak az átlagra vonatkozik. Például az 50 százalékkal támogatott bőrgyógyászati készítmények 17, a 70 százalékos körbe tartozó antibiotikumok 27-28, a 90 százalékkal támogatottak már 85 százalékkal kerülnének többe a patikában. Ide tartoznak a depresszió, a reuma, valamint a szív-, az ér- és emésztőrendszeri betegségek gyógyszerei is, amelyeket a legtovább szednek a betegek. A drágítás egyébként a forgalmazott patikaszerek 70 százalékát érinti.

A hazai és külföldi gyártók egyoldalú áremelési szándékára a válaszlépés a versenyhivatali vizsgálat. Ez az eljárás azt kívánja tisztázni, hogy a gyártói szövetségek vétettek-e a versenyt kizáró áregyeztetést, azaz a kartellt tiltó szabályok ellen. Ha igen, akkor a közös 8,5 százalékos növelést megtilthatja a hivatal. Az eljárás alatt - 50 napig is eltarthat! - a gyártók nem emelhetnek árat. A kormány a gyártók szándékát további 180 napra blokkolhatja, ha a vizsgálat alatt ideiglenesen bevezeti a hatósági ár alkalmazását. Erre lehetőséget ad az ártörvényt.

Elképzelhető, hogy a gyártók még ezt is tudomásul vennék, ha az átmeneti időszakban sikerülne legalább három évre előre megállapodniuk a hatóságokkal az áremelés mértékéről és új támogatási rendszerről. Erről eddig a kormány hallani sem akart. A gyártók január óta a szinte folyamatosan cserélgetett miniszteri biztosokkal több koncepciót is készítettek a támogatási rendszer megváltoztatására, de a pénzügyi kormányzat nem tekintette azokat tárgyalási alapnak. A cégek, mivel legutóbb tavaly júniusban emelhették három százalékkal a tb által támogatott szereik árát, végül elhatározták: lépnek.

Orbán István, az Egis Rt. vezérigazgatója május közepén, egy sajtóbeszélgetésen is bejelentette: nem fogadják el azt a kormányzati elképzelést, hogy az idén kizárólag csak a gyógyszerek árcsökkentéséről tárgyaljanak a kormánnyal. A gyártói elégedetlenséget és a júliusi áremelési szándékot már akkor közölték levélben Gógl Árpád egészségügyi miniszterrel. Állításuk szerint választ nem kaptak. A legfrissebb fejlemények nyomán - lapunk információja szerint - csütörtökön megkezdődik végre az ártárgyalás.

Szigorítások nélkül az egészségbiztosító szerényebb számítások szerint is 15-20 milliárd forinttal kényszerülne kiegészíteni a gyógyszerár-támogatásra fordítható keretet. A kiadások mérséklésére már hetek óta készülnek javaslatok a pénzügyi tárcánál. A legutóbbi indítványt Pál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója a gyártók részvételével zajló konferencián kormányellenes provokációnak minősítette. E javaslat szerint a tb által támogatott szerek ára az idén egyáltalán nem, jövőre pedig legfeljebb az infláció mértékének felével emelkedhetne. Az egészségpénztár emellett előírná az orvosoknak, hogy a fix támogatás alapjául elfogadott, azaz a legolcsóbb terméket írják a betegnek.

| gyártók, gyógyszer, ár
2002-07-10 15:38:53


data-full-width-responsive="true">