Gyógyítók tüntettek ötven városban

EDDSZ, szakszervezeti, dolgozók, demonstráció | Népszabadság   Népszabadság
Péntek este az ország ötven városában egyszerre zajlottak az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete által kezdeményezett demonstrációk. A szervezők nem a hatalom ellen, hanem a betegellátás biztonságáért hívták a nagyvárosok tereire a szimpatizálókat. A tiltakozó akcióval az EDDSZ arra kívánja ösztönözni a kormányt, hogy még az idén további 40-50 milliárd forintot fordítson az ágazat helyzetének javítására, mivel szerintük az egyszeri adományként juttatott 15 milliárd forint nem oldja meg még a bérproblémákat sem. A demonstrációk központi rendezvénye a fővárosban a Hősök terén volt, ahol több ezren hallgatták a szónokokat és az EDDSZ nyílt levelét a társadalomhoz. E levél szerint az új költségvetés tragikus helyzetet okoz az egészségügyben. Vidéken lapzártakor Pécsett és Zalaegerszegen kezdődött egészségügyi megmozdulás.

Országos egészségügyi demonstráció

Este hat órára az ország ötven városában gyűltek össze az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi szervezetei, valamint a hozzájuk csatlakozó munkavállalói és civilképviseletek. Az EDDSZ azt követően döntött a Semmelweis-napi demonstráció meghirdetése mellett, miután megtudta, milyen béremelést javasol a közszféra dolgozóinak a kormány jövő évre és 2002-re. A tüntetés meghirdetése után a kormány egyszeri adományként 15 milliárd forintot juttatott az ágazat dolgozóinak. Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy elmaradjon az országos demonstráció.

A kormány nem képviseltette magát a rendezvényen. Gógl Árpád miniszter a demonstráció reggelén az ATV Nap-kelte című műsorában kijelentette: nem megy el a tüntetésre, mert ő mindennap a létével tüntet az ágazat mellett.

A demonstráció fővárosi helyszínén az első felszólaló beszédét egy taxikból álló hosszú autósor dudája szakította félbe. A taxisok ezzel fejezték ki szimpátiájukat az egészségügyi dolgozók mellett. Ezt követően felolvasták az EDDSZ a társadalomhoz intézett nyílt levelét. Ebben a szakszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány az idei költségvetéssel tragikus helyzetet teremtett az egészségügyben és a szociális ágazatban. A szakszervezet tagságának többsége túlmunkával sem tudja munkahelyén megkeresni önmaga és családja számára a megélhetéséhez szükséges pénzt. A puszta létfenntartáshoz is többletmunkára kényszerül, és ezzel egészségét, életkilátásait veszélyezteti. A demonstrálók transzparensein ezeket a jelszavakat lehetett olvasni: "Nálad lehet a hivatástudattal fizetni?;" "Adj bért! Nemcsak élni, megélni is kell!"

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke egyebek közt kijelentette: nemcsak a méltó halálhoz, hanem az emberhez méltó élethez is jogunk van. Emlékeztetett rá: a jelenlegi miniszterelnök tíz éve ezen a téren hirdette meg a jóléthez fűződő jogokat.

Kupcsulik Péter, az orvoskamara elnöke lapunknak a demonstráció előtt úgy nyilatkozott, hogy szégyenletesnek tartja az ágazati béreket. A kamara számításai szerint a következő három-négy évben évente legalább 25 százalékkal kellene növelni reálértékben az ágazat finanszírozását és emellett pedig 25-30 százalékkal a szakdolgozók reáljövedelmét ahhoz, hogy felzárkózzanak az egészségügyiek is.

Az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház előtt kétszázan gyűltek össze. Az egri tiltakozásra Mátraházáról, Hatvanból, Füzesabonyból és Hevesről is érkeztek egészségügyi dolgozók. A demonstráció szónoka Habis Györgyné, az EDDSZ megyei szervezetének tagja, a megyei kórház izotóplaboratóriumának munkatársa hangsúlyozta: az egészségügyi dolgozók teljesítőképességük határára értek, és ezzel a betegellátás is veszélybe került. Azt mondta: látható, hogy a kormány nem veszi komolyan az ágazat problémáit addig, amíg az ott dolgozók teszik a dolgukat emberségből. Úgy látják, a demonstrációk hatástalanok, ezért keményebb eszközöket kell alkalmazni: nem riadnak vissza ezentúl a munkabeszüntetéstől sem. Zala megyében péntek este három városban - Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen - tartottak demonstrációt az egészségügyi dolgozók. A legtöbben a megyeszékhely főterén gyűltek össze: a tüntetésen részt vettek a megyei kórház vezetői, valamint a Zala Megyei Közgyűlés ellenzéki - szocialista és szabad demokrata - képviselői. Pécsett a demonstráció mintegy 400 résztvevője előtt Tassy Béláné, az EDDSZ baranyai elnöke a járulékfizetőkhöz fordult: arra kérte őket, minden erejükkel tiltakozzanak az ellen, hogy az állam visszaél a paraszolvencia eszközével.

| EDDSZ, szakszervezeti, dolgozók, demonstráció
2002-07-10 16:11:30
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop