Vércukormérő óra

vércukor, diabétesz | Népszabadság   Népszabadság
Sok cukorbeteg szenved attól, hogy vércukorszintje gyakori ellenőrzése végett sűrűn kell szurkálnia ujját és kézfejét. Hamarosan azonban elegendő lesz napi 1-2 szúrás is, mert Amerikában feltaláltak egy órához hasonló műszert, amely a vércukorszintet 12 órán keresztül méri.

Az igen magas vagy erősen ingadozó cukorszint súlyos szövődményekhez vezethet, ezért van szükség bizonyos betegeknél a vércukorszint gyakori ellenőrzésére, hiszen enélkül nem lehet tudni, mikor kerül az illető veszélybe.

A GlucoWatch nevű cukormérő óra egészen gyenge árammal működik, s két elektróddal egy cserélhető lemezt, illetve párnácskát tartalmaz, amely egy enzimet tartalmazó gélből áll. Amikor az áram a bőrön áthatol, a feltöltődött molekulák az elektródokhoz vándorolnak. Az ionizált részecskék áramlása a semleges cukormolekulákat is magával sodorja a katódra, s a bőrön keresztül a gélbe viszi.

A GlucoWatch 12 órán át 20 percenként méri a vércukorszintet, s ha az túl magas vagy túl alacsony, figyelmeztető jelzést csipog. Az óra lapjáról egyébként bármikor leolvasható az utolsó mérés időpontja és eredménye.

Dr. Tamás Gyula professzor, a Semmelweis Egyetem ÁOK I. Belklinika diabétesz profilú osztályának vezetője a minap maga is megismerkedett az új műszerrel, amikor egy tudományos konferencián vett részt az Egyesült Államokban. Az újdonságról azonban egyelőre nem lehet mérvadó véleményt alkotni, mert - mint mondotta - még nincsenek vele gyakorlati tapasztalatok.

A cukormérő órát az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhivatal jóváhagyása után, előreláthatólag ez év végén kezdik gyártani. A klinikai próbákat egyebek között San Diegóban, a kaliforniai egyetemen végezték, ahol még Steven Edelman diabéteszspecialista is csak a cukormérő óra próbahordása közben tudta meg, hogy vércukorszintje éjszaka, alvás közben vészesen le szokott esni. A gyártó cég egyébként azt ajánlja, hogy ha a műszer jelez, az inzulin beadása előtt azért végezzék el a hagyományos vérpróbát is.

N. L.

| vércukor, diabetesz
2002-07-10 16:12:52


data-full-width-responsive="true">