Kiszűrhető kór a kismamáknál

neurokinin-B, esetekben, Kiszűrhető, egyetem, egyetlen, esetben, KiszűrhetÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
A terhesség alkalmával, ami ugyan természetes állapot, komoly veszély fenyegetheti olykor mind a leendő anyát, mind a várva várt gyermekét.

Tíz-húsz várandós kismama közül átlagosan egynél fordul elő az a magas vérnyomással, kéz- és lábdagadással, kóros mértékű fehérjevizeléssel és fokozott véralvadási készséggel járó állapot, amit preeklampsziának neveznek. A terhesség utolsó harmadában jelenik meg leginkább, gyakran figyelmeztető jelek nélkül. A legsúlyosabb esetben görcsök alakulhatnak ki, és néha a beteg halálát okozhatja. Ebben az esetben az egyetlen esély a gyógyulásra a szülés mielőbbi megindítása vagy a császármetszés. Ez koraszüléshez, a normálisnál akár több héttel is fiatalabb újszülött világrahozatalához vezethet.

A betegség pontos oka nem ismert, de a tudósok arra gyanakodnak, hogy kulcsfontosságú lehet a magzat anyaméhbe történő beágyazódásának a módja. Ha ez a folyamat nem megfelelően megy végbe, és az anyaméhen belül a fejlődő magzat vérellátása nem kielégítő, akkor a méhlepény olyan kémiai anyagot termel, melynek hatására az anyai szervezet vérkeringése átrendeződik, és a vér más szervek helyett elsősorban a méh felé áramlik.

A Reading Egyetem brit kutatócsoportja Philip Lowry irányításával a neurokinin-B nevű, hormonhatású szert kezdte el vizsgálni, amelyről ismert, hogy állatoknál a vérkeringés hasonló átrendeződését és a vérnyomás emelkedését okozza. Ezenkívül emeli a szívverések számát, és az agyi véráramlásra is hat. A tudósok összehasonlították a preeklampsziás betegek és a normális terhességet kihordott kismamák méhlepényét. A preeklampsziásoknál a neurokinin-B-szintet százszor magasabbnak találták.

A kutatók úgy vélik, hogy a neurokinin-B szintje a problémás terhességekben már korán megemelkedik, ami lehetővé teszi, hogy egy vérvétellel és laboratóriumi vizsgálattal kiszűrhetők legyenek a veszélyeztetett várandós kismamák. Ez azért is fontos, mert rendelkezésre áll már olyan gyógyszer, ami a hormont megkötő receptoron hatva kivédi a neurokinin-B hatásait.

Az Oxfordi Egyetem nőgyógyászprofesszora, Cristopher Redman szerint ez alapvető fontosságú és nagy horderejű felfedezés, de nem biztos, hogy ez a betegség egyetlen és kizárólagos oka.

Dr. Ádám Zsolt szülész-nőgyógyász szerint a beágyazódás zavarának mint lehetséges kóroki tényezőnek a szerepét a preeklampszia kóreredetében már régóta feltételezik és vizsgálják. A magyar szakember ugyancsak feltételezi, hogy valamilyen, az érrendszerre vagy annak tónusának szabályozására ható anyag kóros termelődése szerepet játszhat a betegség kialakulásában.

Nehezen magyarázható tények állnak azonban még megválaszolatlanul: miért döntően az első terhességben jelentkezik a betegség? Mi magyarázza, hogy egyes esetekben már igen korán, a terhesség középideje után nem sokkal és igen gyors és súlyos formában, míg más esetekben csak a terhesség utolsó harmadában enyhébb klinikai képben jelentkezik e kór? Tudásunk tehát még korlátozott, de a terhesgondozáson történő rendszeres részvétellel, a betegség korai felismerésével annak súlyossága mérsékelhető, a szövődmények kockázata csökkenthető. A koraszülött-ellátás rohamos fejlődése pedig kiváló esélyekkel biztat még azokban az esetekben is, amikor a terhességet koraszülés útján kell befejeznünk.

Dr. Kökény Zoltán

| neurokinin-B, esetekben, Kiszűrhető, Egyetem, egyetlen, esetben
2002-07-10 16:14:25


data-full-width-responsive="true">