Üzemanyag-és munkaerőhiány a mentőknél

Még ebben a hónapban dönt a kormány arról, hogy milyen forrásból kompenzálja az Országos Mentőszolgálatnak OMSZ) az üzemanyagár-emelésekből adódó hiányát - értesült a Népszabadság. Így várhatóan legkorábban ősszel juthatnak a mentők a tavaszi benzináremelés ellentételezéséhez. Mint ismeretes, május végén az OMSZ félmilliárd forintot kért az Egészségügyi Minisztériumtól ahhoz, hogy az év utolsó három hónapjában is üzemeltetni tudják a mentőautókat.

Németh Alajos, az OMSZ titkárságvezetője közölte: az év elején még úgy kalkuláltak, hogy 2000-ben 1,7 milliárd forintra lesz szükség a mentők tankolásához, ám egyelőre ennek a tervezett öszszegnek is csak egy része, 1,3 milliárd forint áll rendelkezésükre. Az idei többszöri benzináremelés miatt most arra számítanak, hogy az utolsó negyedévben már nem lesz miből tankolniuk a mentőautóknak. Egyforintnyi benzindrágulás havonta 650-700 ezer forinttal növeli a mentők költségeit. Így az év végéig legalább kétmilliárd forint lesz az üzemanyag-kiadásuk. A titkárságvezető elmondta: a mentőautók nyolc százaléka így is a garázsban marad. Ahhoz, hogy valamennyi gépkocsi beteget szállítson, legalább 680 új alkalmazottra és az ő bérezésükhöz szükséges összegre volna szükség. A munkaerőhiány miatt szinte állandó probléma a szabadságon, a betegállományban, illetve a továbbképzésen lévők pótlása. A közalkalmazotti törvény szerint ugyanis a dolgozók évente csak kétszáz óra túlmunkát vállalhatnak. Ez a keret pedig már az év első felére kimerül.

| mentők, Üzemanyag-és munkaerőhiány, forint, OMSZ, szükség, forintra lesz, végéig legalább kétmilliárd, utolsó negyedévben már
2002-07-10 16:16:26
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop