Az elfogott távgyógyász energiái

távgyógyász, Oláh Imre, rendőrség | Népszabadság   Népszabadság
Oláh Imre győri távgyógyászt letartóztatták. Most comb-, borda-, csukló- és ujjtörésekkel fekszik a győri kórház baleseti sebészetén. Folyosó végi szobája előtt két rendőr posztol. Hozzátartozót nem engednek be hozzá. Kezelőorvosai az adatvédelmi törvényre hivatkoznak, s akkor sem adnak felvilágosítást a beteg állapotáról a sajtónak, amikor a csalással gyanúsított távgyógyász erre felhatalmazza őket.

Oláh Imre országosan elhíresült küldetéses távgyógyász - aki "Isten energiavezetékeként" határozza meg önmagát - eredetileg órásmester. Megpróbálkozott a politikával is, olyannyira, hogy annak idején sokszoros alkotmánysértés miatt feljelentette Antall József miniszterelnököt és kormányát, perben állt a Vállalkozók Pártjával, s kemény szavakkal illette Pozsgay Imre Nemzeti Demokrata Szövetségét, amelynek a vállalkozói tagozatát is vezette egykoron.

Oláh Imre később felhagyott a közélettel és az időmérő szerkezetek javításával, mert 1995-ben úgy érezte, őt kiszemelte a Jóisten. Mégpedig arra, hogy a Teremtő energiájával gyógyítsa a beteg embereket.

Így lett távgyógyász, aki újságokban hirdette szolgáltatásait. Telefonon készítette el a diagnózist, s a megbeszélt időpontban már a telekommunikációs eszközök használata nélkül küldte az energiát. Minden betegségnek külön tarifája volt - "gyógyított" rákot, AIDS-et, Ebolát. A spiritiszta tevékenységére betéti társaságot alapított feleségével - ezt hivatalosan a Cégbíróságon is bejegyezték.

Oláh Imrét 1995-ben jelentette fel a megye tiszti főorvosa. A rendőrségi eljárás csalás alapos gyanújával folyt ellene, végül a bíróság tavaly áprilisban jogerősen nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte, amelyet azonban három évre felfüggesztett.

- O. Imre ellen tavaly újabb feljelentés érkezett hozzánk, hogy a távgyógyász a jogerős ítélet után is folytatja tevékenységét - mondja Icsey Katalin, a győri rendőrkapitányság vizsgálati osztályának megbízott vezetője. - Csaknem háromezren tettek rá terhelő vallomást. Miután az idézéseket nem vette át, ismeretlen helyen tartózkodott, kiadtuk ellene az elfogatóparancsot.

A rendőrség egy héttel ezelőtt kapott információt arról, hogy a gyanúsított lakásában tartózkodik.

-A rendőrök felszólítására nem nyitott ajtót, ezért ők behatoltak a lakásba - idézi fel a történteket a megbízott osztályvezető. - O. Imre ekkor kiugrott a magasföldszinti lakás ablakán, és a járdára esett. A rendőrök behozták a kapitányságra, de mivel fájdalmakra panaszkodott, beszállítottuk a kórházba, ahol lábtörést állapítottak meg nála és megműtötték.

Oláh Imre másképp meséli el a történteket:

- Másfél éve otthon vagyok, legfeljebb a szemközti vendéglőbe járok át - mondja a kórházi ágyán. - Ezért nem értem, miért nem értesítettek az újabb eljárásról. Amikor bekopogtak a rendőrök az ajtón, azt hittem, házalók jönnek. Aztán felolvastak egy elfogatóparancsot. Mondtam, hogy ezért engem már elítéltek, és nem nyitottam ajtót. De betörték, szembefújtak spray-vel, én az ablakon akartam menekülni, de hasító fájdalmat éreztem a csípőmben, és kiestem az utcára. Hogy ütöttek vagy lőttek, nem tudom. Az utcán még megrugdaltak, a rendőrkocsiban meg a bordámat is eltörték. A kapitányságon könyörögtem, hogy vigyenek kórházba, ezt nagy késéssel tették meg. A baleseti sebészeten meg kellett műteni.

- O. Imre sérülései attól keletkeztek, hogy a járdaszegélyre esett - állítja Icsey Katalin.

- Egy méternél alig volt magasabban az ablak - mondogatja a távgyógyász.

- A rendőri intézkedést a parancsnok megvizsgálta, és teljesen jogszerűnek találta - jelenti ki határozottan a vizsgálati osztály megbízott osztályvezetője.

- Az intézkedés ellen panaszszal élünk, hiszen igen kétséges, hogy a kiugrástól ilyen súlyos sérülések keletkezhettek volna - tájékoztat dr. Kuchta Ferenc, a gyanúsított ügyvédje, aki eljárásjogi furcsaságokat is felfedezni vél ebben az ügyben. Szerinte védence a jogerős ítéletet követően nem gyógyított tovább. Az elővett ügyek mind régiek, ezekről a rendőrségnek akkor is tudomása volt, amikor a bírósági eljárás zajlott.

- Az elévülési időn belül persze a rendőröknek jogukban áll előszedni ezeket az ügyeket, de enyhén szólva is furcsa, hogy csupán a jogerős ítélet után hozakodtak velük elő - mondja dr. Kuchta Ferenc. - Anélkül, hogy feltételezésekbe bocsátkoznék, tényszerűen meg kell állapítanom: a régóta ismert, majdnem háromezer ügy igencsak javíthatja a rendőrkapitányság felderítési mutatóit.

A rendőrök azt hajtogatják: a feljelentés - amely állításuk szerint már a jogerős ítélet után érkezett - kötelezte őket arra, hogy újabb eljárást indítsanak.

Oláh Imre betegei nem szívesen szólalnak meg, aki valamit mond, az is csak név nélkül nyilvánít véleményt. Egyikük azt állítja, hogy az órásmester súlyos tüdőbajától szabadította meg.

- Pedig óvatos voltam a távgyógyásszal - magyarázza. - Előbb a kutyám bélférgeit kezeltettem vele. A kutya meggyógyult, ezután vetettem magamat alá az energiájának.

Akadnak olyanok, akik szélhámosnak tartják Oláh Imrét, nem is a kifizetett pénzt sajnálják, hanem azt, hogy illúziót keltett bennük.

- Minden betegemmel olyan szerződést kötöttem, hogy az orvosi kezelést nem függeszti föl addig sem, amíg én energiát küldök neki - hangoztatja betegágyán a letartóztatott órásmester. - Az én betéti társaságomat bejegyezték, rendesen adóztam a bevételek után. Ha az állam valamit nem engedélyez, sőt büntet, akkor ne tartsa a markát az adó után sem.

- Mennyi bevételhez jutott a távgyógyításból? - teszem fel az illetlen kérdést.

- Negyvenötmillió forint volt a bevételem négy év alatt, de abból 43 és fél milliót kiadtam terembérletekre és egyéb költségekre. - számol. - Nagy stadionokban tartottam ingyenes előadásokat szerte az országban, s a sportcsarnokok egy-egy estére szóló bérleti díja önmagában is súlyos milliókba került.

- Egyszer azt mondta nekem egy interjúban, hogy a börtön sötétjéből is gyógyítani fog - emlékeztetem Oláh Imrét a baleseti sebészeten. - Lehet, hogy most alkalma lesz rá.

- Az ember segítő szándékát nem lehet betiltani - mondja a győri órásmester.

| távgyógyász, Oláh Imre, rendőrség
2002-07-10 16:18:17
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop