Nem nő a gyógyszertámogatás

gyógyszer, támogatás, ár | Népszabadság   Népszabadság
Januárban minden egészségügyi szakdolgozó garantáltan megkapja a 20 százalékos béremelést - ígéri Frajna Imre, a Pénzügyminisztérium társadalombiztosítási alapokat felügyelő politikai államtitkára. A kormány döntése alapján jövőre az egészségbiztosító 40 milliárd forintot közvetlenül a közalkalmazotti fizetések emelésére és a jelenlegi jövedelmek minimálbérre való kiegészítésére fordítana.

- Azzal, hogy a kormány a legutóbbi ülésén az egészségbiztosítási alap korábbi 60 milliárdos növekményét tízmilliárd forinttal kiegészítette, biztos a januári 20 százalékos béremelés forrása - mondta Frajna Imre, az alapokat felügyelő államtitkár pénteki sajtóbeszélgetésén.

Ha a parlament is elfogadja a társadalombiztosítási alapok kétéves költségvetését, akkor a közalkalmazott kezdő orvos jelenlegi 44900 forintos bruttó bére januártól 55800 forintra növekszik. Az ápolónők alapilletménye szinte valamennyi fizetési kategóriában 25 ezer és 30 ezer forint között van, így az ő bérük legalább a minimálbér 40 ezer forintjára egészül ki.

- Az előzetes kalkulációk szerint jelenleg a szakdolgozók harmadának nem éri el a bére a 40 ezer forintot. Az ő esetükben a növelés nagyobb lehet, mint húsz százalék - közölte az államtitkár. A tervezett bérrendezéssel 8,75 százalékkal változik a közalkalmazotti bértábla alapilletménye, és az abban szereplő összegre kell a gazdasági igazgatóknak rátenniük az 1,2-es bérszorzóval kialakított növekményt. Így az intézményvezetők a közalkalmazottak esetében csak bérre költhetik a kiutalt többletet - mondta az államtitkár. Más a helyzet a vállalkozási formában működő egészségügyi szolgáltatókkal. Például a háziorvosi körzetek is megkapják januárban a húsz százalékkal növelt havi keretüket, de hogy az adott helyen mennyivel lesz több az asszisztens, ápolónő vagy a takarítónő bére, azt a háziorvos dönti el. Az ő esetükben csak a minimálbér 40 ezer forintja garantálható.

Frajna Imre közölte: a parlamentnek benyújtott költségvetési javaslatban továbbra sincs többletforrás az egészségügyi intézmények működtetési költségeire. Az államtitkár elismerte, hogy ez okozhat a kórházaknak gazdálkodási nehézségeket. Frajna Imre, utalva az Állami Számvevőszék nyári kórházi célvizsgálatára, kijelentette: noha már tavaly sem pótolta a költségvetés az intézményeknek a pénzromlás okozta költségeket, ennek ellenére a kórházak műszereinek értéke megduplázódott. Ebből az következik, hogy a szűkös források ellenére - a tavaly is dráguló szolgáltatások mellett - a kórházigazgatók új műszerekre költöttek.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy jövőre nem lesz több pénz a gyógyszertámogatásra, mint az idei módosított előirányzat, azaz 147 milliárd forint. Az idei, őszi gyógyszerártárgyalásokon elért 16 milliárdos megtakarítás jövőre érezteti hatását, így ennyivel nagyobb lesz a biztosító mozgástere. Egy évvel később ötmilliárd forinttal nő a gyógyszertámogatásra költhető összeg.

A parlamentnek benyújtott költségvetési javaslat szerint jövőre az ágazat nyolc százalékkal magasabb összegből gazdálkodhat, de ez elmarad a tárcák 18,7 százalékos növekedési átlagától. A relatív pozícióromlás a következő évben, 2002-ben is folytatódik: a növekedési arány 4, illetve 7,1 százalék.

A Magyar Kórházszövetség szeptember végén méri fel, hogy mibe kerülhet az intézményeknek a minimálbér 40 ezer forintra történő emelése. Ajkay Zoltán elnök szerint a kórházak csak akkor tudják kizárólag bérre fordítani a gyógyítási költségekre átutalt többletet, ha az intézmények működtetési kiadásait legalább a várható nyolcszázalékos pénzromlás arányában pótolják. Ajkay emlékeztettet arra, hogy egy eladósodott intézmény esetében a kirendelt csődbiztos nem is engedheti az adósság rendezéséig a bérek megemelését.

Kökény Mihály (MSZP), az Országgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke szerint is aggályos, hogy kifizethető-e a magasabb bér, ha nem kapnak az intézmények inflációarányos többletet a működtetésre és a fejlesztésekre. A parlamentnek benyújtott költségvetési törvényjavaslat alapján túlzás volna a rendszer konszolidációjáról beszélni, legfeljebb a lecsúszás fékeződhet. Egyelőre nem történik más, mint hogy valamit visszaadnak az előző két évben elvont összegből - mondta végül.

| gyógyszer, támogatás, ár
2002-07-10 16:20:52


data-full-width-responsive="true">