Veszélyben az ingyengyógyszer?

Elfogadhatatlan a betegek szervezetei számára a közgyógyellátás reformjáról szóló elképzelés. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár e javaslata szerint a jövőben az önkormányzatok döntenének arról, hogy a közgyógyellátásra elkülönített összegből ki részesülhet. Ezzel megszűnne a rászorulóknak alanyi jogon járó ingyenes gyógyszer.

Mintegy háromszázezer érintett veszítheti el az ingyenes gyógyszersegélyét, ha a parlament elfogadja azt a javaslatot, amely megszüntetné az alanyi jogú közgyógyellátási igazolványt - mondta el lapunknak Csató Zsuzsa, a Lánc, az Egészségkárosodott Emberek Szervezeteinek Szövetsége főtitkára. Véleménye szerint ez azért is megengedhetetlen, mert vannak olyan krónikus betegek, akiknek gyógyszerrel való ellátása csak ily módon oldható meg.

A tervezett változtatás szerint a jövőben az önkormányzatok döntenének arról, hogy kinek milyen formában adnak jogot a készítmények ingyenes kiváltására. Jelenleg háromféle jogcímen juthatnak a betegek térítésmentesen a medicinákhoz. A szociális törvény alapján alanyi jogon kaphatnak közgyógyellátási igazolványt azok, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimumot. Ennek összege jelenleg 16 600 forint. Szintén alanyi jogon jár ez az igazolvány a rokkantaknak vagy a tartósan beteg gyermeket nevelőknek, az állami gondozottaknak. Emellett az önkormányzatok méltányossági alapon maguk is adhatnak ki közgyógyellátási igazolványt. Ám a helyhatóságoknak minden kiadott okmány után az öregségi nyugdíj összegének 75 százalékát, azaz jelenleg 12 450 forintot kell befizetniük az egészségbiztosító kasszájába.

Az egészségbiztosító szakértője korábban elmondta: a változtatásra azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer rendkívül pazarló. Az érintettek ugyanis a közgyógyellátásra jogosító igazolvánnyal összeghatár nélkül juthatnak gyógyszerhez, illetve gyógyászati segédeszközhöz. Egy OEP-elemzésből az is kiderült, hogy a támogatottak kétötöde nem szorul erre a segítségre, sokan viszont nem jutnak hozzá, holott szükségük lenne rá.

Csató Zsuzsa szerint a listán, amelyről az orvos az igazolvány tulajdonosának rendelhet szert, alig hatszáz és javarészt elavult készítmény van. Így bármilyen változást csak a lista frissítése után tud támogatni a szövetség. A betegképviselő elmondta azt is, hogy a minap két parlamenti bizottság is támogatta azt a kormánypárti képviselők által benyújtott indítványt, miszerint, ha a gyártó év közben növeli a közgyógylistán szereplő termékek árát, akkor az ingyenes igazolványt birtokló betegeknek kell a korábbi és az új ár különbségét kifizetniük. Kökény Mihály (MSZP), az Országgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának elnöke szerint, ha ezt a javaslatot a parlament megszavazza, lényegében megszűnik az ingyenes gyógyszer.

Lakner Zoltán, a Szociális és Családügyi Minisztérium családpolitikai helyettes államtitkára elmondta: a tárcánál nem készült olyan javaslat, amely a közgyógyellátás alanyi jogának megszüntetését tűzné ki célul. Hozzátette: ez a kérdés egyelőre nincs is napirenden a minisztériumban.

| közgyógyellátás, ingyenes, egészségbiztosító, igazolványt, javaslatot, betegek, önkormányzatok döntenének arról, Országos Egészségbiztosítási
2002-07-10 16:22:03
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop