Megkezdik a súlyos betegek gyógyszereinek beszerzését

OEP, egészségbiztosítási pénztár, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
Bár a szükséges miniszteri rendelet még nem jelent meg, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ma megkezdi a legsúlyosabb betegek gyógyszereinek beszerzését. Ha a pénztár az egészségügyi tárcára várna, a szállító szerződések lejárta miatt számos daganatos, vérzékeny és sclerózis multiplexes beteg maradna ellátás nélkül.

Nem várhat tovább az OEP arra, hogy az egészségügyi tárca megjelentesse a gyógyszerbeszerzésekhez szükséges rendeletet - jelentette ki lapunknak Kőrössy Péter, a pénztár főosztályvezetője. A 15 legsúlyosabb betegséget kezelő készítmények szállítóival december végén lejárnak a szerződések, ezért az OEP ma megkezdi a beszerzéseket.

Az egészségpénztárban senki sem hajlandó vállalni azért a felelősséget, ha a betegek nem jutnak hozzá a szükséges terápiához - mondta.

A kormány júniusban döntött a beszerzendő hatóanyagokról, ám ezek listáját egy közös rendeletben az egészségügyi és a pénzügyi tárcának kell megjelentetnie. Ezt legutóbb az Egészségügyi Minisztérium a múlt hétre ígérte.

A miniszteri rendelet megjelenését nyomdai késéssel indokolta Kertész Viktória, az Egészségügyi Minisztérium sajtófőnöke. Elmondta: szerinte nincs akadálya a beszerzési eljárásnak, mivel az egészségügyi és a pénzügyminiszter a múlt hét csütörtökén aláírta a jogszabályt.

A várhatóan január közepén záródó ártárgyaláson a biztosító az eddigi 45 hatóanyag mellett 7 új megvásárlását is tervezi. Az új gyógyszerek a daganatos, vérzékeny, és a szklerózis multiplexes betegek terápiáját bővítik. Az egészségbiztosítási pénztár az idén 6,5 milliárd forintot költött az említett kórok gyógyszereire, a jövő évi ellátás biztosításához 8 milliárd forintért vásárol készítményeket.

Kőrössy Péter szerint, ha az alkuban sikerülne legalább 20-30 százalékos árengedményt elérnie az egészségpénztárnak, valamennyi beteg hozzájuthatna a számára legkorszerűbb terápiát jelentő szerhez.

| OEP, egészségbiztosítási pénztár, gyógyszer
2002-07-10 16:25:08


data-full-width-responsive="true">