Otthoni táplálók szolgálata

tápszer, gyermek | Népszabadság   Népszabadság
Egyszerűen éhen halt volna az édesanyám. Nem tudtam, mit tegyek - mondja maga elé meredve az orvosnő, aki nemrégiben maga is megtapasztalta, milyen a másik oldalon állni. Milyen betegnek, vagy egyszerűen csak a hozzátartozójának lenni, kiszolgáltatottan, értve ugyan, hogy valami baj van, de tudva, hogy nemigen tudunk segíteni.

- Csak feküdt az ágyban - mondja tovább a kardiológiai intézet orvosnője. - Igyekezett ugyan meginni azt a folyadékmennyiséget, amennyit számára előírtak, csakhogy az volt az érzésem, a felfekvések mellett kiszivárog szervezetéből a tápanyag.

Ülünk egymás mellett az Országos Egészségügyi Információs Központ józsefvárosi helyiségének könyvtárában. Előttünk pogácsa, üdítő, és talán nem túl stílszerűen a mesterséges táplálásról beszélgetünk. Nővérek, akik arra esküdtek, hogy a XXI. század hajnalán ne hagyják éhen halni otthonukban a daganatos vagy agyvérzéses, nyelni képtelen betegeket, ujjnyira soványodott gyerekeket, akiknek a nyelőcsövük rövidre fejlődött, férfiakat és nőket, akiken nem látszik, hogy ruhájuk a tápláláshoz szükséges szondákat takar, betegeket, akik akár negyven kilót is lefogytak. Hiába táplálták őket orrszondán, mesterségesen, szép lassan kifogytak volna ebből az árnyékvilágból.

És akkor kaptak egy telefonszámot. Hoffmann Piroska, a Nutricia Gyógyító Táplálás Otthonápoló Szolgálatának főápolója nem tagadja, hogy öt cég versenyez a hazai tápszerpiacon. Csakhogy azt mondja, az övék az egyetlen, amely a betegeknek ingyenes otthonápoló szolgálatot szervezett, Anglia és Németország után harmadikként a világon.

- Nem fogadnak el pénzt - ingatja a fejét a budakalászi Kemény Attila villamosmérnök, akinek agyában áprilisban záródott el egy ér. A kórházban infúziókkal táplálták, később orrszondán igyekeztek etetni, kilencvenhatról mégis ötvenkilenc kilóra fogyott. Kemény Attila mindent kipróbált, de csak fogyott, gyengült, erőtlenedett. Már az ágyból sem tudott felkelni. A kórházban beültettek gyomrába egy szondát, de szervezete tiltakozott az idegen anyag ellen. Ismét infúziót kapott, a folyadék azonban kifolyt a szonda által ütött résen. Az egyedül élő beteg embernek háziorvosa ajánlotta a szolgálatot, így ismerte meg Szabó Mónikát, aki Budapest és Pest megye otthon táplált betegeinek egyik nővére.

A gyomrába ültetett, ingén még csak át sem sejlő új szonda, a tápszer és az emberi szó hatására Kemény Attila ma ismét bot nélkül jár. Ellátja magát, autót is vezet.

A győrszentiváni Farkas Károlyné háromóránként turmixolta férjének az ételt. Etette éjjel-nappal. Mégis fogyott a férfi, feladta, borotválkozni sem volt kedve, és az orvosok legnagyobb megdöbbenésére még fél évig élt. Minőségi életet. Dr. Katona Beatrix azt mondja, a tápszer nem csodaszer. Azért hat, mert pontosan tudható, miből mennyi van benne. Ha az ápoló felméri a beteg tápláltsági állapotát, kiszámíthatja ideális napi kalóriaigényét. Bár a turmixolt főzelék szívvel készül, de a legtöbbször nem tartalmaz a legyengült testnek elegendő zsírt, fehérjét, kalóriát, vitamint. A tápszer viszont nem veszi el az időt a betegektől.

Ülünk egymás mellett, és beszélgetünk. Jó üzlet - gondolom: az ápolók házhoz viszik cégük tápszerét a betegnek.

Aztán elszégyellem magam. Ez az egyetlen szolgálat az országban, amely képes önellátásra bírni a magatehetetlent. Nemcsak azt vállalja, hogy egy-két napon belül, akár hétvégén is felkeresi otthonában a kórházból hazakerülőt, de ingyen szerelékeket, a tápszer bejuttatásához szükséges pumpát is kölcsönad. Jelenleg vagy száz ilyen van otthon, valakinél.

És ezt nem lehet a reklámpénzből levonni.

| tápszer, gyermek
2002-07-10 16:25:18
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop