Emelkedő szociális ellátások

szociális ellátás, családi pótlék, gyermek | Népszabadság   Népszabadság
Januártól havonta 1710 forinttal kap több pénzt az a szülő, aki gyermekgondozási segélyre (gyes) vagy gyermeknevelési támogatásra (gyet) jogosult, a jelenlegi 16600 forintról 18310 forintra emelkedik ugyanis a jövő évtől a minimálnyugdíj - tudtuk meg Lakner Zoltántól, a szociális tárca családpolitikai helyettes államtitkárától. Az öregségi nyugdíjminimum emelése hatással van több szociális ellátásra. Azok az édesanyák, akik terhességük ideje alatt legalább négy alkalommal terhesgondozáson vettek részt, igényelhetik az egyszeri anyasági támogatást, amely a nyugdíjminimum 150 százaléka, tehát jövőre 27 465 forint.

Januártól a rendszeres gyermekvédelmi támogatás átalakul kiegészítő családi pótlékká, összege egységesen 4000 forint lesz havonta és gyermekenként. (Az idén még az önkormányzatok mérlegelhették, mennyit fizetnek ki a családnak.) A kiegészítő családi pótlék odaítélésének feltétele, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem ne haladja meg a legalacsonyabb öregségi nyugdíjat, azaz a 18310 forintot. A jogosultak egyhavi többlettámogatást is felvehetnek, ezt a pénzt az eddigi gyakorlatnak megfelelően tanévkezdéskor utalják át. Hozzátette: a minimálbér 40 ezer forintra emelésével a jövedelemfüggő gyermekgondozási díj (gyed) felső határára 80 ezer forintra emelkedik. A tárca számításai szerint a gyed átlagos összege jelenleg 33-35 ezer forint, az igénylők mintegy 15 százaléka kapja a legmagasabb összeget, vagyis az ez évi 25500 forintos minimálbér kétszeresét.

Januártól 3000 forinttal több pénzhez jutnak havonta azok a fogyatékosok, akik emelt szintű családi pótlékban részesülnek. Ez a juttatás 7500 forintról 10500 forintra emelkedik. A 2001 közepétől járó egységes fogyatékossági támogatás a nyugdíjminimum 50, illetve halmozottan sérültek esetében 80 százaléka lesz. Így azoknak, akik emelt szintű családi pótlékot kapnak, nem éri meg áttérniük az új ellátásra.

| szociális ellátás, családi pótlék, gyermek
2002-07-10 16:25:37
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop