Abortuszellenes washingtoni tüntetés

abortusz, i tüntetés, jog | Népszabadság   Népszabadság
A Bush-kormány első napján tömegtüntetést rendeztek Washingtonban az abortusz ellenfelei. Ez a kérdés az amerikai belpolitika egyik akut vitapontja. Tegnap tízezernyi "életpárti", azaz a művi vetélés legalitásának ellenzője lepte el az amerikai fővárost.

Elsősorban egyházi csoportok képviselői vonultak fel, tiltakozva a legfelsőbb bíróság 27 évvel ezelőtti döntése ellen, amely testük feletti rendelkezési jogot adott a nőknek. A menet élén több katolikus főpap haladt, köztük McCarrick, Washington újonnan bíborossá kinevezett érseke. George W. Bush elnök, aki a tüntetők egyik "célszemélye", kampányában "életpártinak" mondta magát, és azt mondta: abortuszellenes új tagokat nevezne ki a legfelsőbb bíróságba. Az új First Lady nagy feltűnést keltett első interjújában azonban kifejtette: szerinte nem kellene a döntést megváltoztatni. Az abortusz szabadságának garantálása az egyik központi kérdés John Ashcroft igazságügyminiszter-jelölt szenátusi meghallgatásán is. A volt szenátor ugyanis az úgynevezett "Életpárt" központi alakja.

Bush egyik első intézkedésével megvonta a szövetségi támogatást azoktól a családtervezéssel foglalkozó szervezetektől, amelyek külföldön a művi vetélésről is információt szolgáltatnak.

| abortusz, i tüntetés, jog
2002-07-10 16:31:42
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop