Nem veszélyesek a városi galambok

galamb, környezet, veszély, város, környezet | Népszabadság   Népszabadság
Városi tér galambok nélkül? Mára szinte elképzelhetetlen az igazi urbánus élet galambok híján. Londonban mégis megpróbálják kiűzni e szárnyasokat a város egyik legnépszerűbb teréről, a Trafalgarról. Nem szép dolog, ráadásul roppant gazdaságtalan is, hogy Nelson admirális feje búbját évente ellepi a "galambpiszok", amelyet el kell távolítani.

Budapest tereit azonban egyelőre nem fenyegeti az a veszély, hogy eltűnnek a galambok. A tisztiorvosi szolgálat szakemberei szerint nincs szükség a madarak elüldözésére, közegészségügyileg nem veszélyesek. Az egyetlen gond velük, hogy az épületeket, műemlékeket csúfítja és rongálja ürülékük.

Az állatvédők is a madarak távol tartását egyszerűen lehetetlennek gondolják. Úgy vélik, az egyetlen "emberséges" megoldás, fogamzásgátló szerek etetése az állatokkal - legalábbis dr. Feuer Angéla, a Fehér Kereszt Alapítvány munkatársa szerint.

Budapest területén több fajta védelmi eljárás alkalmaznak az épületek, műemlékek megóvására: elektromos, akusztikus és mechanikus eszközöket. Ezek segítségével elkerülhető a kitartó galambkolóniák vagy egyéb, kellemetlen mellékhatásokat okozó járó madarak megtelepedése az épületeken.

K. G. S. Z.

| galamb, környezet, veszély, város
2002-07-10 16:36:45

Web Design & Development Prowebshop