Béremelés vagy betegellátás?

kórház, orvos, bér | Népszabadság   Népszabadság
Tizenkilenc fővárosi fenntartású kórház közül csupán a Schöpf-Mereinek, az Uzsoki Utcai Kórháznak, valamint a visegrádi gyógyintézetnek van fedezete a kötelező béremelésekre. A Heim Pál Gyermekkórházban várhatóan szűkítik az ellátást, a Bajcsyban nem tartják kizártnak, hogy a nem sürgős beavatkozást igénylő betegek várólistára kényszerülnek.

A fővárosi fenntartású kórházakban legfeljebb a kötelező béremelés hatvannyolc százalékára van elegendő pénz. Egyebek között ez derült ki abból a felmérésből, amelyet Szolnoki Andrea, az egészségügyért és szociálpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes készíttetett a napokban. Minden intézmény jelezte, hogy a kötelező béremelések már három éve nem terjednek ki a gazdasági-műszaki és más területen alkalmazott fizikai dolgozókra, ami súlyos bérfeszültséget okozott, és megnövelte az elvándorlást.

A tizenkilenc intézményből csak a Schöpf-Merei Ágost Anyavédelmi Központ, az Uzsoki Utcai Kórház és a visegrádi gyógyintézet tudja maradéktalanul kifizetni dolgozóit. A közgyűlés egészségügyi bizottsága támogatta Szolnokit abban, hogy levélben hívja fel Mikola István miniszter és Oberfrank Ferenc, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója figyelmét: többletforrás biztosítása nélkül jelentősen csökkenhet a kórházi ellátás színvonala, s újabb intézmények kerülhetnek válsághelyzetbe.

A Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, Smrcz Ervin azt mondja, számításaik szerint idén havonta hatmillió forintos hiányuk keletkezik a kötelező béremelések miatt. Mivel az inflációra egyáltalán nem kapnak ellentételezést, 2001-ben várhatóan 170 millió forintot kellene pluszban kigazdálkodniuk ahhoz, hogy ne menjenek csődbe. Mindez a főigazgató szerint színvonalromlás nélkül nem lehetséges.

Tavaly a gyermekkórházban már szűkítették a kardiológiai szakellátást, s lényegében megszüntették az ifjúságvédelmi szakrendelést, amely az iskolaorvosoknak biztosított szakmai hátteret. Felülvizsgálják a gyógyszerrendeléseket: a cél az, hogy az orvosság kevesebbe kerüljön, azaz akár akkor is az olcsóbb medicinát rendelik, ha a betegnek a drágábbra volna inkább szüksége. Ugyanez várható a laborvizsgálatoknál: a főigazgató szerint a korábbinál mindenképpen kevesebb vizsgálatot végeznek el, holott a laborvizsgálatok döntő többségét szükségesnek ítélték az orvosok.

Az orvosi területeken a főorvosok pillanatnyilag harcolnak az életükért - fogalmazott Smrcz Ervin. Aki a kórház számára jövedelmezően tud működni, maradhat, a többiek működése veszélybe kerülhet. Így járhat hamarosan a gasztroenteorológia, azaz a gyomor- és bélrendszer működésével foglalkozó terület. Információink szerint csorbát szenvedhet a lisztérzékenységben szenvedő gyerekek gyógyítása. Általánosságban is elmondható: vagy igyekeznek az osztályon dolgozó orvosok elhárítani a másutt is kezelhető, de csak drágán gyógyítható betegeket, vagy több beteget vesznek fel - az "egyszerűbb esetek" közül.

Gondok lesznek a kórházi javítóműhelyekkel is: 2002 januárjától megszűnik például a gépjavító műhely; onnan várhatóan tíz embert kell elküldeni. De ezekkel a megszorításokkal is csak októberig maradhatnak talpon: a főigazgató azt mondja, addigra feltehetően túllépik az önkormányzati biztos kirendeléséhez szükséges százmilliós adóssághatárt, s tartozásaik miatt gyógyszert sem szállítanak majd nekik.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója, Papp László úgy tartja: a megfelelő betegellátáshoz emelni kellene a gazdasági-műszaki területen dolgozók bérét is, erre azonban feltehetően nem lesz pénzük. A szükséges összeg 73 százaléka áll rendelkezésre a Bajcsyban, s tovább nehezíti a helyzetet, hogy információik szerint csökkentik a kórházak betegellátásra juttatott alapdíját. A főigazgató szerint dolgozóik különösen rossz néven veszik, s az egészségügyiek megosztásának tartják, hogy a minisztériumhoz tartozó országos intézetek pluszpénzt kapnak a béremelésre, míg az önkormányzati intézményekben erre nemigen van lehetőség.

A Bajcsyban a pénzügyi nehézségek ellenére sem tervezik szolgáltatások leépítését, de a gyógyszer- és anyagrendelések megszorítása miatt mindenképpen csökken majd a gyógyítás színvonala. Papp László főigazgató azt sem tartja kizártnak, hogy hamarosan megjelennek a kórházi várólisták: elképzelhető, hogy a nem sürgősen operálandó, tervezhető beavatkozásokra (sérvműtét, diagnosztikai vizsgálatok), két-három hónapot is várniuk kell majd a betegeknek.

Ha a miniszter javaslatának megfelelően a kórházak műszaki-gazdasági tevékenységét vállalkozásba adnák, az nem volna más, mint részprivatizáció - jelentette ki Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes. Úgy tartja, egy ekkora horderejű lépés előtt mindenképpen költségszámításokat kellene végezni, s azok alapján eldönteni, az olcsóbb-e a kórháznak, ha vállalkozással végezteti el a gazdasági-műszaki feladatait, vagy az, ha saját apparátust tart fenn erre a célra. A főpolgármester-helyettes a fővárosi kórházaktól úgy értesült, ez utóbbi megoldás célszerűbb.

| kórház, orvos, bér
2002-07-10 16:41:14
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop