Bezárták a Nyírő kórház belgyógyászatát

kórház, Nyírő Gyula Kórház, rendőrség, belgyógyászat | Népszabadság   Népszabadság
A rendőrség már huszonegy személyt azonosított név szerint a "fekete angyalnak" nevezett ápolónő áldozatai közül. A gyanú szerint halálos gyógyszerkeverékekkel ölt a Nyírő Gyula Kórházban dolgozó F. Tímea. A fővárosi tisztiorvosi szolgálat ideiglenesen bezáratta az intézmény I-es belosztályát. Szerencsétlen és ostoba lánynak, ugyanakkor magabiztos, jól képzett nővérnek nevezte dr. Takács Gábor főigazgató kedd délelőtt a Nyírő Gyula Kórház sajtótájékoztatóján F. Tímeát. A több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsított ápolónő esetéről beszélve hangsúlyozta: ha bekerül az egészségügybe egy pszichopata, annak reakciói kivédhetetlenek.

A főigazgató szerint nincs olyan működési szabályzat, amely egy őrült ténykedésétől megmenthetné az intézményeket. Dr. Vadnai Mariann, az I. számú belgyógyászat osztályvezető főorvosa cáfolta, hogy a kórházban bárki "fekete angyalnak" nevezte volna F. Tímeát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az osztály halálozási mutatói átlagosnak nevezhetők. A kórház vezetői szerint minden osztály életében előfordulhatnak hibák, de ebben az esetben senki nem tapasztalt olyan szakmai mulasztást, amelyre már korábban fel kellett volna figyelni.

Deák Zsolt, a kórház jogi képviselője azt közölte: az intézmény ellen esetleges polgári pert indító hozzátartozóknak nehéz lesz bizonyítaniuk, hogy mekkora a kárigényük, hiszen haldokló betegekről volt szó, akik rövid időn belül valószínűleg egyébként is elhunytak volna.

- Ha elölről kezdhetnénk mindent, akkor ugyanígy cselekednénk - fogalmazott a főigazgató -, legfeljebb azon imádkoznánk, hogy egy ilyen nővér legközelebb a szomszéd kórházban jelentkezzen munkára.

A kórház sajtótájékoztatóján egyetlen szó sem esett arról, hogy - kedd reggel telefonon értesítve róla a főigazgatót - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) államigazgatási hatósági vizsgálatot indított a kórház I-es számú belgyógyászatán. Dr. Lun Katalin fővárosi tiszti főorvos délután azt közölte lapunkkal, hogy Mikola István egészségügyi miniszterrel konzultálva, szakhatósági felügyeletüket gyakorolva rendelték el az osztály működési rendjének és szabályozottságának azonnali vizsgálatát.

- Úgy ítéltük meg, hogy a Nyírő Gyula Kórház belgyógyászatán életveszélyes helyzet alakult ki - mondta dr. Lun Katalin. - Bár a rendőrségi nyomozás egyetlen gyanúsítottja F. Tímea ápolónő, az ÁNTSZ vizsgálatának azt is tisztáznia kell: vajon nem kórházi szabálytalanságok miatt követhette-e el a feltételezett bűncselekményt.

A tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy az osztály működését a várhatóan néhány hétig tartó vizsgálat idejére felfüggesztették. Dr. Lun Katalin kijelentette: amennyiben az esettel kapcsolatban új adatra bukkannak a vizsgálatuk alatt, arról természetesen értesítik a rendőrséget. Ha pedig a tisztiorvosi szolgálat ellenőrzése netán szakmai hibákat tárna fel a kórházban, előfordulhat, hogy a belgyógyászati osztály működési engedélyét visszavonják.

A fővárosi önkormányzat egészségügyi főosztályán kedden azt közölték a hírrel kapcsolatban, hogy megvárják az ÁNTSZ-vizsgálat végeredményét, majd annak következtetéseit mérlegelve megteszik a szükséges intézkedéseket.

Már huszonegy személyt sikerült név szerint azonosítania a rendőrségnek F. Tímea áldozatai közül - tájékoztatta a Népszabadságot Dézsi Mihály rendőrségi szóvivő. A Nyírő Gyula Kórház szakápolónője a BRFK nyomozói előtt harminc-negyven súlyosan beteg ember halálba segítését ismerte el. Áldozatainak többségét azonban nem tudta megnevezni. A rendőrség - mint Dézsitől megtudtuk - már kirendelte F. Tímea vizsgálatára az elmeszakértőt, valamint a nyomozásba bevontak egy toxikológiai szakértőt is.

A rendőrség még a szakápolónő őrizetbe vétele előtt meghallgatott több tanút, akik látták F. Tímeát gyógyszerezni, injekciózni olyan betegeket, akik másnapra elhunytak. Dézsi azt mondta, a nyomozás további irányait F. Tímea gyanúsítotti kihallgatásának befejezése után határozzák meg.

Mikola István egészségügyi miniszter felajánlotta, hogy a tárca átveszi a Nyírő Gyula Kórházat, ha a tulajdonos fővárosi önkormányzat nem tudja az intézményben megszervezni az egészségügyi ellátást. Mikola elképesztőnek minősítette a kórházban történteket. Közölte: elfogadhatatlan, hogy egy 23 éves nővér egy éven keresztül éjszakánként nagy hatású gyógyszereket adjon be kontroll nélkül betegeknek. Érvényes jogszabályok írják elő az osztályvezető főorvos, főnővér és minden más kórházi dolgozó tennivalóit és felelősségét - mondta. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a tulajdonos önkormányzat levonja a konzekvenciát alkalmazottja, a Nyírő Gyula Kórház vezetőjének nyilatkozatai kapcsán. - A főigazgató egyfolytában arra hivatkozik, hogy nincs felelőssége - jegyezte meg Mikola. A miniszter úgy vélekedett, hogy a történtekre nem jelenthet magyarázatot sem az anyagiak, sem a személyzet hiánya. Szerinte F. Tímea életellenes bűncselekményeket követett el, amelyek nem kapcsolhatók össze az eutanáziával.

Blasszauer: Ami történt, annak semmi köze az eutanáziához

Dr. Blasszauer Béla, Pécsett élő jogász, bioetikus eutanáziáról írt A jó halál című könyve a nyolcvanas években nagy szakmai és társadalmi visszhangot váltott ki hazánkban. Blasszauer jelenleg Ausztriában tartózkodik, így a most kipattant budapesti bűnügyről keveset tud, mindamellett a jogász - pécsi tudósítónk megkeresésére - a következőket hangsúlyozta: - Amit hallottam, abból egyértelmű, hogy az ápolónő bűntettet követett el, s cselekedetének semmi köze az eutanáziához. Ha egy beteg a szenvedései hatására, félig vagy teljesen öntudatlan állapotban azt kívánja, hogy jobb lenne már nem élni, akkor azt egy orvos vagy egy ápoló nem tekintheti teljesítendő óhajnak.

Blasszauer Béla tart attól, hogy az eutanázia ellenzői - s főleg az egyházak - a mostani bűnesetet a kegyes halál gondolatának lejáratására használják majd fel. A pécsi bioetikus szerint pedig szükség lenne arra, hogy az eutanáziáról mélyreható társadalmi vita folyjon, hiszen az eutanázia passzív formáit az egészségügy - akár bevalljuk, akár nem - jelenleg is gyakorolja. Amikor például egy gyógyíthatatlan beteg lemond az életét, és persze a szenvedéseit meghosszabbító orvosi beavatkozásról, és ezt a döntést az orvos elfogadja, akkor a passzív eutanázia egyik formájával állunk szemben. De az esetben is a kegyes halált választja a beteg és orvosa, amikor a beteg elviselhetetlen fájdalmai enyhítésének érdekében emelik a morfiumadagot. A pécsi tudós úgy véli, hogy mindezek jogi szabályozása fontos társadalmi érdek lenne, ám egyelőre a hazai egészségügynek sürgetőbb gondok megoldása ad munkát.

| kórház, Nyírő Gyula Kórház, rendőrség, belgyógyászat
2002-07-10 16:41:24
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop