Mind több beteg jut sugárkezeléshez

sugárterápia, rák | Népszabadság   Népszabadság
Mind több rászoruló jut hozzá a gyakran életmentő sugárkezeléshez - derül ki az 1995-ös és a mai adatok összevetéséből. Míg öt éve a rákbetegek fele, addig ma nyolcvan százaléka kaphat kezelést. További 10-15 százalékkal több beteg maradhatna életben, ha a kórházak rendelkeznének korszerű eszközökkel.

Az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) évente négy-ötezer új beteg kap a hagyományos műtéti és gyógyszeres kezelés kiegészítéseként sugárterápiát. A betegek 30-40 százaléka meggyógyul, 15 százaléka később újabb kezelésre szorul, 45-55 százalékának pedig csak panaszait képes enyhíteni a terápia - mondta lapunknak Ésik Olga, az OOI sugárterápiás osztályának profeszszora. Véleménye szerint ez a módszer az egyik leghatékonyabb eljárás a daganatos betegségek gyógyításában: a páciensek 50-60 százalékának nyújthat segítséget. Kapacitás hiányában azonban minden ötödik beteg nem jut kezeléshez.

Mindennek ellenére a hazai sugárterápia eredményesnek mondható, hiszen a legfejlettebb országokban, így például az Egyesült Államokban és Hollandiában is a daganatos betegek fele kap sugárkezelést. Ugyan az ország 12 sugárterápiás központjának eltérő a műszerezettsége, de a kormány az utóbbi három évben kétmilliárd forintot fordított a központok fejlesztésére - mondta Ésik. Ennek eredményeképpen az 1995-ös felméréshez képest - amikor a rászorulóknak csak a fele kapott sugárkezelést - jelenleg már a betegek nyolcvan százaléka jut hozzá.

Az Egészségfejlesztési Kutató Intézet (EFKI) kapacitástérképe szerint még ma is kisebb az esélyük a gyógyulásra az Észak-Magyarországon élőknek, mint a dunántúliaknak. A szakemberek szerint elegendő korszerű sugárterápiás osztállyal legalább 10-15 százalékkal több beteg maradhatna életben. A daganatos betegek túlélési esélyeit növelheti, ha egy év múlva megkezdi működését a kaposvári sugárterápiás centrum.

Ésik Olga elmondta: nem minden beteg alkalmas a sugárkezelésre. A gyógymódot a leghatékonyabban akkor lehet alkalmazni, amikor még nincsenek a betegnek áttétei. A sugár egy meghatározott területen fejti ki hatását, az ettől távolabb szóródott daganatsejteket nem képes elpusztítani. Az életképes rákos szövetekre úgy kell megfelelő dózisú sugármennyiséget eljuttatni, hogy a kezelés minél kisebb kárt okozzon a daganatot körülvevő egészséges sejtekben. Ésik Olga szerint a leggondosabban végrehajtott kezelésnek is vannak mellékhatásai, hiszen a sugár az ép szöveteken keresztül éri el a daganatot. Éppen ezért a kockázatokról az orvos még a terápia megkezdése előtt tájékoztatja a beteget. Mint mondta: előfordult már, hogy valaki a mellékhatások hallatán először nem kérte a beavatkozást, majd amikor a betegsége tünetei súlyosabbakká váltak, jelentkezett. Ez a beteg tudta, hogy minimális az esélye a teljes gyógyulásra, de a sugárterápia elviselhetővé tette számára a kór lefolyását. Például hatékonyan alkalmazható a kezelés a csontfájdalom és a gerincnyomás okozta tünetek enyhítésében. A professzor elmondta: a leggyakoribb szövődmény a kezelés alatt jelentkező bőrpír, illetve a nyálkahártyák gyulladása.

A különböző szövetek eltérő arányú besugárzást viselnek el. Eszerint nagyobb dózist lehet alkalmazni a csont és a lágyrészek környékén, kisebbet a vesék, a szem, a here közelében.

| sugárterápia, rák
2002-07-10 16:43:54

Web Design & Development Prowebshop