Nővérek a megélhetés határán

nővérek, kórház, bér | Népszabadság   Népszabadság
Az egyik hétvégén talán ismét orvosok dolgoznak a nővérek helyett a mosonmagyaróvári Karolina Kórház belgyógyászatán. Vagyis: ők mosdatnak majd, ők cserélik a lepedőt, ők viszik ki és fertőtlenítik az ágytálakat, ők csinálnak mindent, amit egyébként az ápolónőknek kellene.

Nem újdonság ez mostanság.

Megtörtént már ez tavaly novemberben is a határ menti kisvárosban.

- Szerettük volna a nyilvánosság előtt titokban tartani az osztály orvosainak ezt a gesztusát, hiszen mi nem demonstrálni akartunk, hanem egyszerűen csak segíteni a nővéreinknek, akiknek másként nem tudtuk kiadni hétről hétre halmozódó szabadnapjaikat - mondja dr. Bodnár Mária osztályvezető főorvos.

Aztán hozzáteszi: - Sajnos erre a jövőben is rákényszerülhetünk.

- A negyvennyolc ágyas, két szinten elhelyezkedő belgyógyászaton tizenkét nővér dolgozik a szükséges húsz helyett - mondja magyarázatképp Husvéth Gabriella főnővér.

A tizenegy osztályos kórházból legalább harminc-harmincöt nővér mindig hiányzik, s igen nagy a fluktuáció - tudom meg Felsmann Tiborné ápolási igazgatótól. Pedig nővérszállóval várják az ápolónőket, sőt a fiatalok otthonában havi ötezer forintos rezsiért kis lakásokat is bérelhetnek a távolabbról érkezők.

Mindez azonban kevés ahhoz, hogy ide jöjjenek a szakképzett ápolók. Pedig korábban még Erdélyből is megpróbáltak szakképzett nővéreket csalogatni Mosonmagyaróvárra, de ők csak ugródeszkának tekintették a települést: rövid idő elteltével már Ausztriában dolgoztak.

- Az osztrák mezőgazdasági idénymunkák idején mindig sokan felmondanak a kórházban - mondja az ápolási igazgató. - Van, aki csak fizetés nélküli szabadságot kér, anyagilag kicsit öszszeszedi magát, aztán visszatér hozzánk. Nagy azonban a csábítás a határon túlról, hiszen a magyar ápolónőket szívesen alkalmazzák az osztrák családok a beteg hozzátartozó házi gondozójaként is.

- Háromszor annyi fizetésért, mint amennyit nálunk keresnének - teszi hozzá Husvéth Gabriella. - Ismerek olyan ápolónőt, aki egy hétig kinn él egy osztrák családnál, ott gondozza a beteg nagypapát, a másik hete szabad, azt itthon tölti.

- Jó volna fiatal, derűs, életvidám nővéreket is látni az osztályokon, olyanokat, akik még nem fáradtak bele a több évtizedes küszködésbe - mondja dr. Bodnár Mária. - Jelenleg azonban inkább a harminc fölötti korosztály ápolja a betegeket. Igaz, nagy szakértelemmel és hivatástudattal, ennek is köszönhető, hogy amikor tavaly novemberben felvetettem orvoskollégáimnak, hogy az egyik hétvégén vállaljuk nővéreink helyett az ápolási munkát, mindenki azonnal igent mondott.

- Nőtt vagy csökkent az orvosok presztízse a betegek előtt azon a hétvégén? - kérdezem a főorvosnőt.

- Betegeink először zavarba jöttek, nem volt könnyű nekik lelkileg feldolgozni, hogy az az ember, aki egy órája még vizsgálta őket, gyógyszert rendelt, vizitelt, most befut a csengetésre, kiviszi az ágytálat vagy éppen mosdat. Nekünk sem volt haszontalan ez az élmény, az osztály közösségét pedig tovább erősítette.

A mosonmagyaróvári kórház csak a város földrajzi helyzete miatt van - s csupán a nővérhiány szempontjából - rosszabb helyzetben a hasonló méretű intézményeknél. A kórház tavaly 20 millió forint hiányt halmozott fel, ezt az összeget pedig - Stipkovits Pál polgármester szerint - olyan kölcsönként adta oda az intézménynek a város, amelyet "elfelejtenek" visszakérni. Az önkormányzat emellett évi 50 millió forint támogatást nyújt a kórháznak, ami a település összköltségvetésének a tükrében jelentős összeg. Pluszpénzeket különítenek el a leginkább rászoruló kórházi dolgozók támogatására. S hogy erre mekkora szükség van, azt jól mutatják az ápolási igazgató adatai: a kórház ötszáz alkalmazottja közül 280-nak a havi keresete tavaly nem érte el a negyvenezer forintot.

- A kórház összesen 74 ezer embert lát el, közülük csak 31 ezer a mosonmagyaróvári - sorolja a számokat Stipkovits Pál. - A környékbeli önkormányzatokkal sikerült megállapodnunk, hogy minden lakosuk után háromszáz forinttal járuljanak hozzá a kórház működéséhez.

- Nincsenek napi gondjaink, nálunk elképzelhetetlen, hogy ne jusson gumikesztyű a nővérnek vagy hiányozzék a vérvételhez szükséges kémcső - állítja Felsmann Tiborné.

A nővérhiány következtében azonban például a belgyógyászaton emeletenként itt is csupán egyetlen ápolónő ügyel éjszakánként.

Mosonmagyaróváron jártamkor éppen egy házi ünnepségbe csöppenek. A dolgozók egy olyan munkatársukat köszöntik, aki ötven éve szolgálja a betegeket a város kórházában.

- Ameddig szükség lesz a munkámra, számíthatnak rám - mondja a hetvenesztendős, részmunkaidőben ma is dolgozó Szokoli Istvánné, aki az ötvenes évek legelején diétás nővérként kezdte el pályáját a kórházban.

Az ápolási igazgatót a kilátásokról faggatom, hiszen a belosztály orvosainak különlegesen szép gesztusa mégsem oldja meg a krónikus nővérhiányt.

Felsmann Tiborné, miként mondja, elsősorban a képzés jelenlegi gyakorlatán változtatna.

- Ma ugyanis - teszi hozzá - érettségiznie, majd még három évet nappali tagozaton kell tanulnia annak, aki szakképzett nővérként ágy melletti ápolási munkát szeretne vállalni. Márpedig az a fiatal, aki ennyit tanul, sokkal jobban fizető és kényelmesebb, egy műszakos munka után néz.

- A 40-45 év körüli nők közül az országban sokan veszítik el munkahelyüket, s szívesen átképeznék magukat nővérré - osztja meg tapasztalatát az ápolási igazgató. - Meg is becsülnék ezt az állást, de a jelenlegi képzési követelményeknek képtelenek megfelelni. Meg kellene találni a módját annak, hogy az arra alkalmasak - legalább átmenetileg - rövidebb tanulási idővel is elfogadott végzettséget szerezhessenek, és munkába állhassanak. Munka melletti tanulásukról aztán már gondoskodna a kórház.

A belgyógyászati osztály orvosai nem tagadják: elképzelhető, hogy valamelyik hétvégére ismét átvállalják a nővérektől az ápolási munkát. Szeretnék kiadni összegyűlt szabadnapjaikat, hiszen családi eseményeket, például az unokáik keresztelőit kell elhalasztani hétről hétre azért, mert a nővérek nem hagyhatják magukra betegeiket.

| nővérek, kórház, bér
2002-07-10 16:46:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop