Gyermekek elől zárva tartandó!

gyógyszer, gyerek, szülő, szülÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
Ha lenne szülők iskolája, bizonyára külön tantárgyként tanítanák, hogyan vigyázzunk gyermekeink testi épségére. Bár több nagyáruházban és bútorboltban kaphatóak a kicsik biztonságát szolgáló zárszerkezetek, mit sem érnek, ha a szülő a veszélyes szereket nem zárja el. Sok családban biztos zár védi a videofilmeket és CD-lemezeket, a konyhai edényeket vagy a fontos iratokat a szekrényben, fiókban, míg a takarításhoz használt vegyszerek és a nagyszülők gyógyszerei a kicsik számára is hozzáférhető helyen hevernek.

Az orvosok egyöntetűen állítják, az a gyerek, akibe világéletében csak órákig tartó könyörgések és fenyegetések árán sikerült belediktálni a saját jó ízű gyógyszerét, gondolkodás nélkül lenyeli a keserű kályhatisztítót vagy az édesanyja nyugtatóját. A legveszélyesebb korban az örökké csúszó-mászó, totyogó kisdedek vannak, akik minden éber pillanatukat a világ felfedezésével és megkóstolásával töltik. A másfél-két évesek után a hat év felettiek következik a statisztikában, ők általában üdítős üvegbe töltött - gyakran az utcán talált - vegyszert is könnyedén megisszák. Az óvodások körében rendszerint kevesebb az ilyen baleset, mert ők már elég nagyok, nem vesznek mindent a szájukba, de még nem elég önállóak, és általában a szüleikhez szaladnak a talált üveggel, mielőtt belekóstolnának.

Bár a Heim Pál Gyermekkórházban láttak már el olyan kisbabát, aki klórmészbe mártogatta a zsemléjét, sőt olyat is, aki cumisüvegből itta meg a tápszeréhez keveredett mosószert. Dr. Pászti Ildikó Mária gyermeksebész főorvos, az orvostudomány kandidátusa szerint nagyon kevés a szándékosság, ezek az esetek többnyire véletlenek.

- Általában a fiatal szülők hozzák be a vegyszert nyelt gyerekeket, és sajnos, többnyire későn. Még mindig erősen tartja magát az a szemlélet, hogy ha a gyerek a mérgezést követően eszik, iszik, akkor nem lehet semmi baja. A mai vegyszerek már erősebbek, mint a tíz évvel ezelőttiek voltak, csak a tünetek késlekedhetnek néhány napot. A sérülést követő 24 órán belül kellene látnunk a kis betegeket, mert ekkor még elvégezhető az endoszkópos vizsgálat, mely pontos képet ad a sérülésről. Az időben kórházba került gyerekeket gyógyszerrel, infúzióval kezeljük, így nincs szükség sebészeti beavatkozásra. Ha viszont napok telnek el, mire hozzánk érkezik a kicsi, beszűkült nyelőcsővel, végigmart gyomorral, nyombéllel, már csak a műtét segíthet rajta. Ha rögtön mentőt hívnának hozzá, mindez elkerülhető lenne. Aki először látja a beteget, legyen az a körzeti orvos vagy a mentőtiszt, meghatározza a további sorsát. Ne felejtsük: attól, hogy a gyerek szájában mindent rendben találtak, a nyelőcsöve még sérülhetett! Nem ritka, hogy endoszkópos vizsgálatnál a műszer már a nyelőcső középső részén elakad. A nyelőcsőpótlás, minél kisebb a gyerek, annál bonyolultabb beavatkozás. Az egyik ilyen műtét tizenhét óráig tartott, és hosszadalmas a gyógyulás is.

Tavaly a Heim Pál Kórház toxikológiai osztályán 589 gyerek feküdt bent, csaknem 60 százalékuk azért, mert véletlenül beszedett egy adagot a szülei gyógyszereiből. Dr. Láng Klára főorvos szerint az osztály pontosan követni tudja az éppen aktuális "gyógyszerdivatot", vagyis hogy manapság milyen orvosságokat írnak fel a leggyakrabban a belgyógyászok. Szinte minden családban található nyugtató, altató, vérnyomáscsökkentő, valamint szívgyógyszerek, általában ezek okozzák a legnagyobb bajt, ha kisgyerek kezébe kerülnek.

A mennyiség is nagyon fontos információ lenne - mondja a doktornő -, de általában csak a gyerek szavaira adhatunk. A szülő, félelemből, vagy mert valóban nincs tudomása az eseményekről, nem tud pontos felvilágosítást adni. Gyakran komoly nyomozómunkát kell végeznünk, hiszen a gyerek nem mindig tudja, vagy akarja elmondani, mit és mennyit vett be. Első kérdéseink közé tartozik tehát, milyen gyógyszerek vannak a lakásban, mihez férhetett hozzá a kicsi. Volt olyan esetünk, hogy a tanácstalan édesanyát faggatva jutottunk el az édesapa gyógyszereihez, felhívtuk telefonon, és valóban hiányzott a táskájából egy adag. Sajnos, a hazai gyógyszerek legtöbbjén nincs gyerekbiztos zár, és nagy kiszerelésben kaphatóak, a gyerek tehát tíz-húsz drazsét is lenyelhet. Már egy-két tabletta is okozhat tüneteket, ezért ha a kicsinek hányingere van, esetleg hány is, elsápad vagy kipirosodik, tántorog, gyomrát fájlalja vagy görcsbe rándul, azonnal hívjunk orvost! Amíg megérkezik, nézzünk körül a lakásban, és gondoljuk végig, mit szedhetett be a gyerek, még akkor is, ha meg vagyunk győződve arról, nálunk minden biztonságosan el van zárva. Lehet, hogy a szomszédban kapott be néhány altatót, ami az éjjeliszekrényre volt készítve, vagy a hozzánk látogatók táskáját pakolta ki. Mivel a vegyszermérgezésnek is hasonlóak a tünetei, érdemes alapos kutatómunkát végezni! Ha a gyerek még erősen nyálzik is, vagy hirtelen nem kap levegőt, akkor inkább vegyszermérgezésre kell gyanakodni, ha viszont tántorog, beszéde, járása bizonytalan vagy alszik, és nem ébreszthető, akkor nagy valószínűséggel a gyógyszereket dézsmálta meg.

Sok szülő fel van háborodva, ha ilyesmit tételezünk fel, mert fél a felelősségre vonástól. Hacsak nem tragikus kimenetelű esemény történt, vagy többször is ismétlődött ugyanabban a családban, a kórház nem tesz feljelentést, tehát az esetnek nincsenek jogi következményei. Súlyosabb esetekben a kórház védőnője veszi fel a kapcsolatot a helyi védőnővel, aki jobban odafigyel a családra. Másképp kezeljük a sajnos mind gyakrabban, és egyre fiatalabb korban elkövetett öngyilkossági kísérleteket, ezeket még akkor is komolyan vesszük, és pszichológushoz irányítjuk a gyereket, ha csupán tíz szem C-vitamint vett be egy búcsúlevél megírásának kíséretében. A nagy sztárok halála gyakran indít el öngyilkossági hullámot. Évente hatvan-nyolcvan olyan tinédzser kerül be osztályunkra, aki öngyilkossági szándékkal vett be gyógyszert, bár a tizenéves szó egyre kevésbé fedi a valóságot. Legutóbb egy kilencéves kislányt ápoltunk.

Hogyan előzzük meg a mérgezést?

l A gyógyszer- és vegyszermérgezést sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. A háztartás legveszélyesebb területei a tisztítószeres és a gyógyszeres szekrény, a garázs, illetve a műhely, kertes házban pedig a növényvédő- és ápolószerek polca. Kirándulás közben is figyeljünk a gyerekekre, veszélyes lehet a fagyalbokor bogyója, mérgező a nadragulya, a tiszafa bogyója és az aranyeső magja.

l A gyógyszereket magas polcon vagy zárható szekrényben, biztonsági zárral ellátott gyógyszeres szekrényben tároljuk!

l A gyógyszer, még a fogamzásgátló tabletta se legyen elől, csak azért, hogy ne felejtsük el bevenni!

l Utazásnál zárható táskába tegyük a gyógyszereket, ne a kézitáskában tároljuk! A hosszú vonat- vagy autóút alatt elcsigázódott, unatkozó csemeték szívesen kotorásznak a mama holmijában.

l Ha nagyszülőknél vagy barátoknál hagyjuk a gyereket, alaposan nézzünk körül, hol tartják a gyógyszereket! Bár aki csak néhány órára vigyáz a kicsire, az rendszerint nem is veszi le a szemét róla, ám a felnőttekre szabott háztartás sokban különbözik a kicsikhez igazítottól. (Gondoljunk a bedugaszolt konnektorokra!)

l Ne engedjük a picit üres gyógyszeres dobozokkal játszani! Véletlenségből közéjük kerülhet egy teli is, ráadásul a gyerek gyorsan megtanulja kinyitni a dobozokat és a kupakokat. (Láttam már négyévest, aki megtanította a nagymamát, hogyan kell kinyitni a gyerekbiztos kupakkal ellátott köptetőjét!)

l A veszélyes kozmetikumokat (például hajfesték, szőrtelenítő) szintén zárjuk el!

l Mindig legyünk mellette, még ha egyedül akarja bevenni a gyógyszerét, akkor is!

l Saját tévedéseinket kizárandó, mindig ellenőrizzük a gyógyszer címkéjét, ne adjuk be sötétben az orvosságot, és ne a felnőttek gyógyszeradagját felezzük meg a gyermeknek!

l Soha ne töltsünk háztartásban használatos vegyszereket üdítős üvegbe! A gyerek gyakran látja a reklámokban és a filmekben, hogy a nagyok üvegből isznak.

A leggyakrabban megivott vegyszerek hazánkban:

l ipari és háztartási hypo

l kályha- és csatornatisztító

l ecetsav, tíz-, illetve 20%-kos

l hipermangán, oldott formájában

l sósav, harmincszázalékos

l formalin, különböző hígításban

l klórmész

l mosó- és mosogatószerek,

vízkőmentesítő folyadékok

l akkumulátorsav.

Mit tegyen a szülő?

l Azonnal hívjon mentőt, ha nyilvánvaló a mérgezés, jegyezze meg a vegyszer vagy gyógyszer nevét, és ha megállapítható, a mennyiségét is! Ezzel segíthet a legtöbbet az orvosoknak.

l Ne etesse, ne itassa, a nyelőcső, a gyomor nem kémcső, hogy a savra lúgot, a lúgra savat öntve semlegesíthető lenne a tartalma! Mindkét anyag károsít.

l Vegyszermérgezésnél ne hánytassa meg a gyereket! A vegyszer visszafelé jövet is kifejti maró hatását, megsértheti a hangszalagokat, és a légutakba kerülve tüdőgyulladást okozhat.

l Gyógyszermérgezésnél viszont meghánytathatja a gyereket, vagy törölje ki a száját!

l Aki nem biztos benne, hogy a gyerek valóban lenyelt valamit, nézzen körül a gyógyszerek között, nem hiányzik-e valamelyik! Ha a gyerek mellett nyitott üveg vegyszer található, már a gyanúra is elvégzik az endoszkópos vizsgálatot. Igen ritka, hogy csak a gyerek ajkán, állán, mellkasán vagy hasán vannak az égési sebek, de nem ivott a vegyszerből.

| gyógyszer, gyerek, szülő
2002-07-10 17:11:06
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop