Drága a hepatitis C-terápia

hepatitis C-, kezelés, fertőzés | Népszabadság   Népszabadság
Egyelőre csak becsülni lehet a Magyarországon C típusú fertőző májgyulladásban szenvedők számát, szakmai számítások szerint 150-160 fertőzött lehet az országban - hangzott el egy, a hepatitis C kezelésének új módszereit ismertető tegnapi budapesti sajtótájékoztatón. A hosszú lappangási idejű betegség pontosabb felderítését a hazai szakértők szerint csak a jelenleginél szélesebb körű szűrés tenné lehetővé.

Az 1989-ben felfedezett kór számos, korábban rejtélyesnek tűnő májelváltozásra kínált magyarázatot. Dr. Telegdy László, a Szent László kórház osztályvezető főorvosa elmondta: világszerte átlagosan a lakosság egy százaléka fertőzött, ám a hepatitis C vírus hordozása önmagában még nem betegség, csupán a vírushordozók mintegy 25 százaléka betegszik meg. A kór cseppfertőzéssel, nyállal, spermával nem, csupán a vér útján terjed, az ismert magyarországi megbetegedések hátterében többnyire 1992 előtt felhasznált vér vagy vérkészítmény áll (azóta a véradóktól levett vért teljeskörűen szűrik). A főorvos hangsúlyozta: fertőzött anya terhességénél a kórokozó átjuthat a magzatba, ám kárt nem okoz, s a gyermek szervezete három-négy éves korra megszabadul a vírustól.

A fertőzés - dr. Szalai Ferenc, a SOTE I. belgyógyászati klinikájának főorvosa szerint - a betegek 70-80 százalékánál krónikus májgyulladáshoz vezet, a végeredmény májzsugorodás vagy májrák is lehet. Vannak "májon kívüli" tünetek is: a vírus a vesét, az ereket, az idegeket is megtámadhatja, akár bénulást is okozhat. Az egyetlen ellenszer az interferonkezelés, amely képes a vírus szaporodásának megakadályozására. Különösen hatékonynak tűnik egy új, kombinált terápiának nevezett módszer, amikor az interferont egy olyan hatóanyaggal együtt alkalmazzák, amely korábban az AIDS ellen használatos gyógyszerkoktél egyik alkotóelemeként vált ismertté. Magyarországon az interferon minden beteg számára elérhető - igaz, előfordul, hogy a kezelés megkezdésére a tb-támogatás folyósításának rendszere miatt néhány hónapig várni kell -, az esetek több mint felénél teljes gyógyulást eredményező, évente és személyenként két és fél millió forintba kerülő kombinált terápia alkalmazására azonban a gyógyszerkassza szűkössége miatt az idén csak 40 betegnél van lehetőség.

| hepatitis C-, kezelés, fertőzés
2002-07-10 17:11:35
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop