Építkezik a gyermekmentő-szolgálat

A speciális, koraszülöttek megsegítésére létrehozott mentőszolgálatot Peter Cerny osztrák üzletember támogatásával 1989-ben hozták létre a Tűzoltó Utcai Gyermekklinika munkatársai. Elengedhetetlen volt az éjjel-nappal működő rohamkocsi-szolgálat létrehozása, mert rendkívüli mértékben megnőtt a kis súllyal vagy koraszülöttként világra jött gyermekek száma, akiknek legrövidebb időn belül intenzív kezelésre és vizsgálatokra van szükségük. A 800-1000 grammos koraszülötteknek a legkisebb ellátási hiányosság is életre szóló károsodást okozhat. Gyakori a látás- és halláskárosodás, mozgásszervi rendellenesség.

A mentőszolgálatot működtető Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért Alapítvány képviselője, dr. Somogyvári Zsolt az eltelt 11 évről mint sikertörténetről is beszámolhatna. Csaknem 24 ezer koraszülött és beteg újszülött mentését, szakszerű szállítását végezték el. A látáskárosodást okozó légzési zavarok esetében mintegy ötezerszer kellett mesterséges légzést alkalmazni. A félezer újraélesztéssel megmentett gyermekre a legbüszkébbek.

A Peter Cerny alapítványi mentőszolgálat jelenleg Budapest és körülbelül 130-140 kilométer sugarú vonzáskörzetében 90 kórházzal van intenzív kapcsolatban. Ezen a területen 11 év alatt 12 ezrelékkel csökkent az újszülöttek halálozási aránya. Az alapítvány mentőszolgálatának speciális felkészültségű orvosai, ápolói és önkéntes segítői a Királyhágó utcai egykori honvédtiszti kórház garázsában működnek, világviszonylatban is itt végzik a legtöbb mentést és szállítást. Erőfeszítéseik, rendszeres adománygyűjtésük, pályázati források és támogatók keresése elsősorban azt szolgálják, hogy korszerűsíthessék az újszülött-rohamkocsikat. Egy újraélesztésre, lélegeztetésre is alkalmas mentő felszerelés ára 20-25 millió forint.

Az eddigi működési terület ellátására nappal három, éjjel két üzemképes kocsi szükséges - tájékoztatott Somogyvári Zsolt. Most azonban ennél is jelentősebb beruházásba fogtak. A szakszerű és eredményes ellátás biztosítása érdekében régóta szerették volna a mentőszolgálat diszpécserközpontját és állomáshelyét az intenzív ellátást nyújtó I. Sz. Gyermekklinika közelében elhelyezni. Az alapítványi mentőszolgálat új telephelyének építése megkezdődött. Hála az eddigi adományoknak és a takarékos gazdálkodásnak, a költségek felét saját megtakarításukból fedezik. Pályázatokból sikerült megszerezniük a költségek csaknem egyharmadát. A befejezéshez hiányzó 20 százalék előteremtésére azonban nem látnak más lehetőséget, mint téglajegyek kibocsátását. Remélik, hogy az ezer, ötezer és tízezer forint névértékű adományokból befejezhetik a munkát.

Az építkezés közepette a mentőszolgálat egyetlen percre sem áll le, az öröm mégsem lehet felhőtlen. Jóllehet az elmúlt években kevesebb volt a koraszülött, egyre több a beteg újszülött, akinek hasonló intenzív ellátásra van szüksége.

A Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért címe: 1126 Budapest, Királyhágó u. 1-3. Telefon: 356-6522/346. Számlaszáma: ABN-AMRO 10200823-22212948.

| mentőszolgálat, koraszülöttek, gyermekmentő-szolgálat, Peter Cerny Alapítvány
2002-07-10 17:12:02
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop