Megszűnt a fogászati prevenció

gyermekfogászat, prevenció, Madarász Utcai Gyermekkórház, | Népszabadság   Népszabadság
Májustól elvben megszűnt a gyermekfogászati prevenciós szolgálat. Huba utcai helyiségének bérleti szerződését felmondta a Madarász Utcai Gyermekkórház, melyre évente 10-11 milliós terhet ró a szolgálat működtetése. Információink szerint a főváros fontolgatja, hogy megmenti a szolgálatot, mely hozzájárult, hogy ma több az ép fogú gyerek, s a 12 évesek körében kevesebb lett a beteg (szuvas, tömött, illetve már eltávolított) fog.

Május elsejétől elvben megszűnt az angyalföldi, Huba utcai gyermekfogászati prevenciós szolgálat, melyet tizenöt éve azzal a céllal hoztak létre, hogy elősegítse a gyermekfogak épségének megőrzését. A szolgálat székhelye előbb az Apáthy István Gyermekkórházban volt, majd a megelőző rendelő a Madarász Utcai Gyermekkórház égisze alá került, a Huba utca 10. szám alá. Sokáig minden rendben működött: valamennyi óvodás és alsó tagozatos teljes fogmosó-felszerelést kapott, amit a szolgálat mikrobusza szállított ki az intézményeknek.

Dr. Szőke Judit, a szolgálat vezetője azt mondja: eddig 1985-ben, 1991-ben és 1996-ban vizsgálták a gyerekek fogazatát; a legújabb felmérést az idén készítik. Adataik szerint van eredménye a prevenciónak, míg ugyanis 85-ben a 12 éveseknek még átlag 5 maradó foga volt beteg (tömött, szuvas vagy hiányzott), addig ez az arány 91-ben 4,3, 96-ban pedig már csak 3,8 volt. Az 5-6 évesek körében nem ilyen jók az országos eredmények: nem sikerült elérni, hogy minden második gyerek fogazata ép maradjon, ez egyelőre csak az 5-6 évesek 27-30 százalékáról mondható el. Budapesten ez az arány 36 százalék.

A szolgálat gondjai akkor kezdődtek, amikor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár leépítette a megelőző ellátásokra juttatható keretét, így ugyanis a gyermekfogászati prevenció költségeit egy ideje már senki sem finanszírozta, s azt a Madarász Utcai Gyermekkórháznak kellett előteremtenie.

Tavaly a gyermekkórház kétszer írt levelet a fővárosnak: megszünteti a szolgálatot. Nem vállalják tovább magukra a Huba utcai prevenciós szolgálat működtetését, az ugyanis dr. Harmat György főigazgató számításai szerint éves szinten 10-11 milliós pluszkiadás az amúgy is szűkös anyagi háttérrel bíró intézménynek. Szőke Judit szerint ez az öszszeg ép vegetálásukhoz elég.

A főigazgató azt mondja, havonta csak a helyiség bérlete több mint 300 ezer forintjukba kerül, s vannak kifizetetlen számlák is, amelyeknek egyelőre nincs pénzügyi fedezetük. Felajánlottak ugyan a szolgálatnak egy kórházi, ingyen használható lakásjellegű helyiséget is, ám mint fogalmaz: nem hajlandók odaköltözni. Az idén áprilisban ezért arról tájékoztatta a Városháza egészségügyi ügyosztályát, hogy május elsejével felmondja a Huba utcai helyiség bérleti szerződését, amit dr. Berky Zsolt ügyosztályvezető - fővárosi bizottsági vagy közgyűlési határozat hiányában - "tudomásul vett".

A legújabb fejlemények szerint az évek óta húzódó ügy mégis megoldódhat. Dr. Bánk Judit, az egészségügyi bizottság elnöke megerősítette értesülésünket: a közgyűlés MSZP- és SZDSZ-frakciója háttérmegállapodást fontolgat, így van remény arra, hogy a főváros megszavazzon évi 20 millió forintot a szolgálat minimális programjának további működésére.

Nem mindegy azonban, mikor. Mert igaz ugyan, hogy a néhány évvel ezelőttihez képest ma már szinte csak jó minőségű, fluoridos fogkrémek kaphatók, több fogkefét látni a közértekben is, de a rosszul táplálkozó, a szájhigiénés eszközöket kényszerűen nélkülöző gyerekeknek Szőke Judit szerint ma is kell fluorpótlást és fogkefét biztosítani. És arról még nem is beszéltünk, hogy a szolgálatnak a szeptemberi iskolakezdésig el kellene készülnie a programokkal, a Madarász kórházban gyűlő számlákat pedig ki kellene fizetnie valakinek.

| gyermekfogászat, prevenció, Madarász Utcai Gyermekkórház,
2002-07-10 17:13:22
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop