Nehezen követhető gyógyszerárak

Egészségkutató Intézet, támogatás, ár, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
Hétfőtől átlagosan húsz százalékkal drágul a száz leggyakoribb orvosság. E termékek között vannak például a láz- és fájdalomcsillapítók, nyugtatók, vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek. Az Egészségkutató Intézet gyors elemzéséből az is kiderül, hogy a betegek gyógyszerkiadásai a kormány által jelzett 4-5 százalék helyett legalább 18-20 százalékkal növekednek.

A Népszabadság kérésére az Egészségkutató Intézet elemezte a júliusi gyógyszerárváltozásról szerdán közzétett adatokat. E szerint a leggyakrabban fogyasztott száz orvosság ára - ezek a teljes gyógyszerfelhasználás ötödét képviselik - átlagosan húsz százalékkal drágul a lakosság számára. A lázcsillapítók, szívgyógyszerek, vérnyomás- és gyulladáscsökkentők körében előfordul 60 százalék feletti áremelkedés is. Csak az említett százas listán szereplő árváltozások miatt - feltételezve, hogy ugyannyi fogy a szerekből, mint eddig - hétmilliárd forinttal fizetnek többet a rászorulók, mint tavaly. A "toplistás" készítmények felét egyébként is teljes áron lehet megvásárolni, ugyanis a biztosító csak a többihez ad átlagosan 50 százalékos támogatást.

Az intézet szerint tizenöt-húsz százalékkal növekszik az 500 forintnál olcsóbb készítmények termelői ára. Ám a betegek kiadásai ennél is jóval nagyobbak lehetnek. Az áremelések mellett ugyanis több termék támogatása is csökkent. Például eddig egy 100 forintos antibiotikum árához a biztosító átlagosan 65 forinttal járult hozzá, július elseje után viszont csak 49 forintot térít, a különbség a beteg pénztárcáját terheli.

A torokgyulladásra leggyakrabban rendelt antibiotikumhoz, amelynek termelői ára 27 százalékkal emelkedik, a beteg a korábbi 84 forintos térítési díj helyett 172 forintért jut majd hozzá. Azaz ez a szer kétszeresére drágul. Az antibiotikumok átlagosan 20 százalékpontos támogatáscsökkentése 3 milliárd forinttal növeli a lakossági terheket. További 2 milliárd forint költségnövekedés várható a betegek körében azért, mert néhány eddig kiemelt támogatású szer társadalombiztosítási támogatása megszűnik. Mindent egybevetve a következő egy év alatt becslések szerint a lakosság gyógyszerköltsége 20-22 milliárddal, az egészségpénztáré 25-30 milliárd forinttal emelkedik, ez azt jelenti, hogy a kormány által jelzett 4-5 százalékos drágulás helyett 20 százalékkal nő a betegek költsége.

Lapunknak onkológusok jelezték: döbbenten látták, hogy törölték a rákos betegek enyhe kábítószer-tartalmú fájdalomcsillapítóját a támogatott termékek közül. Ezt pillanatnyilag több száz beteg kapja, nincs is más szer, amivel helyettesíthető lenne, így az érintetteknek várhatóan ezért a szerért 3200 forintot kell majd fizetniük.

| Egészségkutató Intézet, támogatás, ár, gyógyszer
2002-07-10 17:17:02

Web Design & Development Prowebshop