MR-rel a végbéldaganatok ellen

végbél, daganat, vizsgálat, beteg | Népszabadság   Népszabadság
A mágneses rezonanciavizsgálat (MR) segítséget nyújthat az orvosoknak a végbélrákos betegek vizsgálatában. Az új módszer a diagnosztika mellett a daganatok eltávolítását is megkönnyíti.

A végbéldaganatok a vezető halálokok közé tartoznak, és elsődleges daganatként vagy áttételeik útján súlyos következményeket okoznak. A végbéltumorok sebészi kiirtása után a daganatok kiújulását gyakran a tökéletlen kimetszés is okozhatja, a tumorok széle ugyanis sokszor nehezen meghatározható.

Regina Beets-Tan és munkatársai - a Lancet című szakfolyóirat beszámolója szerint végbélrákos betegeken speciális, végbélbe helyezhető műszerrel ellátott MR-készülékkel végeztek vizsgálatokat a maastrichti egyetemi kórházban, Hollandiában. A kapott képekből műtét előtt megállapították a végbéldaganatok stádiumát, és meghatározták a tumor szélének távolságát az úgynevezett körkörös eltávolítási széltől, azaz a műtéti metszés vonalától.

Hetvenhat elsődleges, nem áttételből származó végbélkarcinómás beteget vontak be a vizsgálatokba. A képeket két független vizsgálónak mutatták be, akik meghatározták a tumorok fejlettségét és elhelyezkedését. Eredményeiket a kutatás vezetői összehasonlították a műtét során eltávolításra került szövetekből végzett patológusi elemzéssel. Az MR-en talált tumorfejlettség az első vizsgálónál nyolcvanhárom százalékban egyezett (hetvenhatból hatvanhárom betegnél) a szövettani eredménnyel, a második vizsgálónál hatvanhét százalékban (hetvenhatból ötvenegy esetben). Tizenkét esetben T4-es, tehát erősen fejlett tumor alakult ki, itt az MR-en a tumor mérete és a körkörös eltávolítási széltől mért nulla mm-es távolsága is mindenütt pontosan látható volt. Huszonkilenc betegnél, akiknél a patológusi véleményezésben tíz mm szerepelt, az első megfigyelő huszonnyolc, a második huszonhét esetben értékelte ugyanígy. Harmincöt betegnél a képi jóslás és a szövettani eredmény négy mm-ben tért el.

A kutatók szerint MR-rel jól meghatározható a tumor stádiuma és az eltávolítási széltől való távolsága. Mindez lehetővé teszi annak megítélését, hogy a daganatos betegeknél várható-e ismételten a tumor kiújulása, és kezelésük tervezhetőbb: kiterjedtebb sebészi daganatkiirtás, műtét előtti sugárkezelés, vagy mindkettő szükséges-e.

Angol hozzáértők, mint Andrew Radcliffe és Gina Brown a Llandough kórházból újabb további visszaigazoló vizsgálatokat tartana szükségesnek ahhoz, hogy az MR-felvételekről készült értékelések valóban nagyon pontosak-e, és milyen mértékben hibáznak a képek értékelői.

Dr. Fornet Béla, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Radiológiai Klinikájának igazgatója elmondta, hogy hazánkban egyetlen helyen, a MÁV-kórház diagnosztikai központjában végeznek endorectális, tehát végbélbe helyezhető műszer segítségével vizsgálatokat. Amióta háromnegyed éve a készülék hozzáférhető, csupán mintegy harminc vizsgálat történt, mivel a módszer nagyon költséges. A vizsgálatot általában a kérdéses esetekben igénylik, amikor még nehezen meghatározható a tumor mérete és környezetéhez való viszonya. A végbéldaganatoknál a diagnosztikában első helyen szerepel a végbélen keresztül végzett ultrahang, a hasi ultrahang és a számítógépes rétegvizsgálat (CT). Ezek egyike sem olyan pontos, mint a hasi MR-vizsgálat, amely a lágyrészeket nagyobb felbontásban ábrázolja a képeken. A tumorok befele terjedését tükrözéssel, a környező szövetekkel való érintettségét ultrahanggal és mágneses rezonanciával lehet pontosabban meghatározni. Annak megítélése azonban, hogy a daganatok kiújulása milyen valószínűséggel következik be, ma még elég nehéz. Sok egyéb tényező mellett a tumor szövettana, környezetéhez való viszonya és az immunrendszer állapota is befolyásolja. Természetesen a daganatok kimetszését végző sebészek is jobban tudják tervezni a műtétet, ha tökéletesebb felbontású képen látják az elváltozást. A sikeresebb műtétek pedig a betegek javát szolgálják.

| végbél, daganat, vizsgálat, beteg
2002-07-10 17:22:39


Web Design & Development Prowebshop