Lipobay: gyógyszer halálos mellékhatásokkal?

gyógyszer, Bayer, Lipobay | Népszabadság   Népszabadság
Az európai gyógyszereket felülvizsgáló ügynökség csütörtökön bejelentette: megvizsgálja mindazokat a készítményeket, amelyek hasonló összetételűek, mint a német Bayer Baycol nevű készítménye. A Baycol, amelyet Lipobay néven Magyarországon is forgalmaztak, koleszterincsökkentő, és az USA-ban fogyasztását 31 halálesettel kapcsolták össze.

Noel Wathion, a londoni székhelyű ügynökség gyógyszerhatékonyságot elemző részlegének irányítója csütörtökön a Reutersnek és a BBC-nek azt mondotta, a széles körű felülvizsgálatot az indokolja, hogy összesen 480 jelentés érkezett a gyógyszer szedése nyomán az izomműködés zavarairól, izomsorvadásról. Ezekben az esetekben az izomsejtek működése megszűnt, és ezek tartalma bekerült a szervezet véráramába. A súlyos tünetek közt szerepeltek az izomfájdalmak, az általános gyengeség és hányás. Wathion sajtónyilatkozatában utalt rá, hogy más gyógyszergyárak különböző márkaneveken szereplő termékei is tartalmazhatják ugyanazt a hatóanyagot, amelyre a Baycol-Lipobay is épül. (A hatóanyagot 1987 óta alkalmazzák a gyógyszergyártásban, az így előállított szerek évi forgalmát 14 milliárd dollárra becsülik.)

A brit szakértő arra nem tudott válaszolni, hogy az USA-beli 31 haláleseten túl más államokban járt-e fatális következményekkel a szer szedése.

A Bayer gyógyszergyár közvetlenül azután hívta fel a nemzeti gyógyszerhatóságok és a brüsszeli Európai Bizottság figyelmét a Balcoy-Lipobayról szóló jelentésekre, hogy az amerikai egészségügyi szakhatóság, a Food and Drug Administration közleménye napvilágot látott. E szerint a mellékhatások - amelyeknek lehetőségére a cég korábbi tájékoztatója is utalt - elsősorban olyan esetekben vezettek halálos következményekhez, amikor a gyógyszert idősebb betegek nagy dózisban szedték, olyan más koleszterint csökkentő készítménnyel együtt, amelynek genfibrozil a hatóanyaga.

A Balcoy-Lipobay az Aszpirin nevével a gyógyszertörténelembe bevonult Bayer gyár legkeresettebb terméke volt. Viszszavonásának hírére a cég részvényei értékük csaknem 20 százalékát vesztették el egy óra alatt. Manfred Schneider, a Bayer elnöke a gyógyszerkivonásról kijelentette: ennek a vállalatra nézve súlyos stratégiai következményei lesznek. Hozzátette: a konzekvenciák még súlyosabbak lettek volna, ha nincsenek tekintettel arra, hogy az emberi egészség a legfőbb érdek. Egyébként a visszavonással is összefügg, hogy tizenöt gyáregységet megszüntetnek, és 1800 ember elveszíti munkahelyét.

A Bayer tőzsdei zuhanása magával rántotta a börzéken más olyan cégek papírjait is, amelyek hasonló készítményt állítanak elő.

Lapunk információja szerint a Lipobayt július óta forgalmazzák Magyarországon is. Értesülésünk szerint a magyar gyógyszeripari hatóságokhoz a kockázatokra vonatkozó értesítés még nem érkezett meg, így erre a gyógyszertárak és az orvosok figyelmét sem hívhatták fel.

| gyógyszer, Bayer, Lipobay
2002-07-10 17:25:14

Web Design & Development Prowebshop