Ígéret ápolóknak, nyugdíjasoknak

MSZP, választás, nyugdíj, ápoló, bér, nyugdíj | Népszabadság   Népszabadság
Az MSZP a jövő év eleji kongresszusán dönt az országos választási listáról és a választási programról. A 176 egyéni választókerületből 160-ban már eldőlt, hogy ki lesz képviselőjelölt - mondta Kovács László pártelnök szombaton Balmazújvárosban. Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Hajdúböszörményben kijelentette: a mezőgazdaság válságának megoldása közmegegyezést igényel.

Az MSZP falu- és vidéknapja keretében politikai fórumot rendezett Balmazújvárosban, ahol a párt miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter bejelentette: ha az MSZP kormányra kerül, azonnali 50 százalékos béremeléssel kívánja meggátolni azt, hogy az egészségügyből elvándoroljanak az ápolók. Ezenkívül - mondotta Medgyessy Péter - három-négy évenként egész évi bérüket hűségjutalomként vehetik fel az egészségügyben foglalkoztatott ápolók.

Kovács László pártelnök azt közölte: ha 2002-ben az MSZP alakít kormányt, azonnal visszaadják a nyugdíjasoknak azt az 52 milliárd forintot, amit a jelenlegi kormány elvett tőlük azzal, hogy nem hajtotta végre a hatályos törvényt.

Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese azt közölte: az özvegyek nyugdíját 25-30 százalékkal fogják megemelni kormányra kerülésük esetén.

A 176 egyéni választókerületből 160-ban már eldőlt, hogy az MSZP kit indít a 2002-es országgyűlési választásokon - jelentette be Kovács László. A pártelnök újságíróknak elmondta: a szocialisták a párt jövő év elején tartandó kongresszusukon állítják össze az országos listát és döntenek a választási programról. Kovács László hozzáfűzte: Hajdú-Bihar megyében még nem határoztak az országgyűlési képviselőjelöltekről, aminek oka nem a késlekedés, hanem a körültekintő kiválasztás igénye.

A szocialisták Összefogás a magyar vidék és a mezőgazdaság megújulásáért címmel szombaton Hajdúböszörményben is fórumot rendeztek, amelyen Medgyessy Péter ismertette a párt agrárprogramját. Kifejtette: a mezőgazdaság problémája nem az ágazat és a vidék, hanem az egész nemzet gondja, ezért a válság megoldása nemzeti öszszefogást, közmegegyezést igényel. A politikus kijelentette: az Orbán-kormány az agráriumban vagy nem csinált semmit, vagy kárt okozott, hiszen az ágazat tavalyi teljesítménye nem éri el az 1990-es évit sem. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ágazatban jelentős mértékben csökkent a termékfelvásárlás. A politikus úgy vélte: a legfontosabb feladat a válság, a lecsúszás megállítása, s ennek érdekében az MSZP hatéves agrárintervenciós és agrárrendtartási program kidolgozását tervezi. Medgyessy Péter szerint szükséges a mezőgazdasági adósságok egy részének rendezése is, amire - mondotta - két év alatt mintegy 60-80 milliárd forintot kellene fordítani.

Medgyessy Péter és felesége szombaton egy-egy tortával fejezte ki jókívánságait tizenhárom, az esküvőjét a hét végén tartó fiatal párnak a Hajdú-Bihar megyei 9-es választókerület három városában, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson és Hajdúdorogon. Hajdúböszörményben szombaton kötött házasságot Kiss Attila, a város fideszes alpolgármestere is, aki visszautasította a miniszterelnök-jelölt ajándékát. A hajdúböszörményi Máté László tudósítónknak elmondta: amikor Medgyessy Péter és felesége nevében át akarta nyújtani a tortát a fiatal párnak, az alpolgármester közölte, hogy az ajándékot nem fogadhatja el. Az MSZP ezek után a helyi szociális otthon lakóinak ajándékozta a tortát. A hajdúböszörményi alpolgármestert tegnap nem sikerült elérnünk.

| MSZP, választás, nyugdíj, ápoló, bér
2002-07-10 17:27:50
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop