Tisztasággal a járványok ellen

járvány, ÁNTSZ, higiénia | Népszabadság   Népszabadság
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pest Megyei Intézetének nyilvántartása szerint kedvező a megye járványügyi helyzete. Nyár végén, ősz elején szokott jelentkezni a hepatitis A-vírus okozta megbetegedés, amely legutóbb az ötvenes évek végén okozott jelentős járványt. Akkor mintegy kétezer ember betegedett meg. Tavaly mindössze húsz ilyen eset fordult elő. A megbetegedések számának csökkenése a lakosság higiénés szemléletének változásával - a járványügyi szakemberek egészségnevelő munkájának eredményeként - magyarázható. Mindehhez kedvezően járult hozzá az életminőség (közművesítés, szervezett szemétszállítás) változása is.

Az utóbbi években zömmel szórványosan, egymástól függetlenül fordultak elő ilyen megbetegedések. Pest megyében idén május és augusztus között Pátyon, rossz higiénés körülmények között élő lakóközösségben ütötte fel a fejét a vírusfertőzés. A hepatitis A -vírus ellen a védekezési recept lényege a higiénés előírások betartása. A fertőzés lappangási ideje egy hónap, s a beteg már a tünetek jelentkezése előtt megfertőzheti környezetét. A megelőzés alapvető eszköze a kézmosás, a tiszta környezet. Ahol nincs megfelelő tisztálkodási lehetőség vagy erre nincs is igény, ott magától értetődően nagyobb a fertőzés veszélye.

A Pátyról érkezett bejelentések nyomán az ÁNTSZ szakemberei felmérték a veszélyeztetettek körét, elvégezték a szükséges fertőtlenítést, 122 embert gammaglobulinnal beoltottak, és a nagycsaládos, állami gondozottakat nevelő családok körében 25 gyereknek és 30 felnőttnek adtak védőoltást.

| járvány, ÁNTSZ, higiénia
2002-07-10 17:28:08
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop