Cáfolják és vizsgálják az illegális gyógyszerkísérleteket

gyógyszerkísérleteket, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
A szaktárca mellett az Egészségügyi Tudományos Tanács is vizsgálatot indít, annak tisztázására, hogy menynyire hiteles az, amit egy osztrák író a hazai gyógyszerpróbákkal kapcsolatban állít. Hans Weiss szerint Magyarországon megfelelő díjazás ellenében van lehetőség illegális gyógyszerkísérletekre, amit az érintettek és az érdekeltek - az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete - képtelenségnek ítélt.

Hazugságnak minősítette Hans Weiss osztrák író állításait lapunknak Gasztner Péter, a Magyar Pszichofarmakológiai Egyesülete elnöke. (Az egyesület főtitkára az érintett orvosok egyike, Faludi Gábor.) Mint megírtuk: Hans Weiss oknyomozó riporter minap Bécsben megjelent, Márkacégek fekete könyve című könyvében súlyos vádakkal illet egyes hazai pszichiátriai klinikákat és osztályokat, név szerint megjelöl orvosokat, azt állítva: Magyarországon megfelelő díjazás ellenében van mód illegális, a Nemzetközi Orvos Szövetség helsinki nyilatkozatában foglaltakkal ellentétes gyógyszerkísérletekre. Ezt minden ügyben érdekelt cáfolta.

Gasztner Péter elmondta: azokat a betegeket, akiket klinikai vizsgálatokba akarnak bevonni, előbb szigorú teszteknek vetik alá. Vizsgálják betegségük súlyosságát, öngyilkosságra való esetleges hajlamukat. A helsinki orvosi nyilatkozat ugyanis szigorúan tiltja az ilyen betegeknél a placebo (hatóanyag nélküli tabletta) használatát. Hazai szakemberek szerint egyébként a félreértést feltehetően az okozza, hogy a helsinki nyilatkozat legutóbbi módosítása, annak is a placebók alkalmazásával foglalkozó része máig vitatott. Borvendég János, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató-helyettese úgy véli: a nyilatkozat valóban szigorú feltételeket szab, de nem tiltja meg minden esetben a placebo kontrollként való használatát, e nélkül ugyanis számos vizsgálatot nem lehet megbízhatóan elvégezni. Gasztner - mint megtudtuk - arra fogja buzdítani a könyvben név szerint megjelölt pszichiátereket, Faludi Gábort, és Kassai Farkas Ákost, hogy az ország és a hazai pszichiátriai szakma védelmében pereljék be az osztrák szerzőt.

Péntek délutánra Mikola István egészségügyi miniszter értekezletet hívott össze, a minisztériumban azonban az ügyben elrendelt vizsgálat zárultáig nem akarnak nyilatkozni. Vizi E. Szilveszter, az egészségügyi miniszter mellett működő Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöke a Népszabadság kérdésére elmondta: bár most érkezett haza Argentínából, eljutott hozzá a hazai pszichiátereket rossz színben feltüntető osztrák könyv - és cikkünk - híre. Mivel a nem forgalomban lévő gyógyszerek emberen való kipróbálása emberen végzett kísérletnek minősül, felkéri az ETT illetékes bizottságát a könyvben foglaltak kivizsgálására. Vizi professzor kijelentette: tévedésről lehet szó, mert bár a placebók használatáról szakmai vita folyik, a kérdés szabályozott.

Székely Krisztinának, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke aláhúzza: egy új orvosság klinikai vizsgálatát egyidejűleg több országban végzik. A próbában részt vevőkre nagyon szigorú és azonos normák vonatkoznak. Ha bárhol is eltérnek a klinikai vizsgálat eljárási rendjétől, akkor az addigi eredményeket ki lehet dobni. Ezt pedig egyetlen gyógyszerfejlesztő sem engedheti meg magának.

| gyógyszerkísérleteket, gyógyszer
2002-07-10 17:30:36
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop