Szüksége lett volna orvosra

mentő, öngyilkoság, mentÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
Halálos következménnyel járó segítségnyújtás elmulasztása miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettesek ellen a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság egy tiszainokai asszony öngyilkossága kapcsán. Az ötvenkilenc éves N. Istvánnét augusztus 23-án gyógyszermérgezés gyanúja miatt szállították a szolnoki Hetényi Géza Kórházba, ahol - a gondos kezelés ellenére - másnap elhunyt. A rendőrség vizsgálatot indított, így derült ki, hogy halála előtt három nappal az asszony nagyobb mennyiségű, feltehetően szívbetegségre felírt gyógyszert vett be. Erről aznap többeknek beszámolt, szavait azonban senki sem vette komolyan. Mentőt, orvost sem a szomszédai, sem a rokonai nem hívtak hozzá. Akkor kértek segítséget, amikor már késő volt.

Tiszainoka alig ötszáz lakosú kis település Szolnok legszegényebb részén, a Tiszazugban. A munkanélküliség magas, a fiatalok máshol keresik a boldogulást. A nyugdíjasok megélhetése nehéz, szégyellik a szegénységet, s bezárkóznak otthonaikban.

- Öt éve még kiültek a házak elé a padokra trécselni - meséli a kocsmárosnő, aki maga is arra készül, hogy elköltözik a faluból. - De egyedül maradtak az emberek. Lehet, hogy szegény Mari néni sem tudta kivel megbeszélni a problémáit, ezért lett öngyilkos.

Az elhunyt asszony szomszédai ennek ellenkezőjét állítják.

- Naponta átjárt hozzánk kávézni, beszélgetni - mondja egyikük, s arra kér, a nevét ne írjam le. Óvatosságát azzal magyarázza, hogy így is szóbeszédnek van kitéve, mert egy lapban megjelent, hogy a rendőrség a szomszédokat segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítja.

Kérésemre felidézi, mi történt augusztusban a Szabadság utcában.

- Kedden, augusztus 21-én este az egyik szemben lévő szomszéd bekopogott, hogy jöjjek, mert meglátogatta a Marit - így hívtuk a szomszédasszonyunkat -, aki elárulta neki, valamit beszedett. Már ágyban voltam, de kaptam a csizmám, s mentünk át mind a ketten. Kérdeztük tőle, mit vett be, mire azt felelte, hogy a két éve elhunyt anyja gyógyszereiből evett meg párat. Isten lássa lelkemet, mi nem láttunk rajta semmi különöset. Máskor is előfordult vele, hogy időnként megivott egy-két pohár bort, akkor is ugyanígy viselkedett. Ilyenkor két-három napig aludt, aztán harmadnap felkelt, s élte az életét, mintha mi sem történt volna. A szembeszomszéd még akkor este átszaladt a Mari lányához, s elmondta, mi van az anyjával. Ő pedig megígérte, hogy majd átnéz hozzá.

Másnap is átkopogtunk, de akkor sem látszott rajta, hogy zavartan viselkedett volna. Amikor azt mondtuk, hogy esetleg mégis mentőt kellene hívni, megtiltotta, hogy értesítsük az orvost. Derék, dolgos, ugyanakkor makacs, önfejű asszony volt, ezért nem is akartunk ujjat húzni vele. Harmadnap már azt gondoltuk: csak kitalálta az egész történetet. A lánya is mesélte, az anyja egyszer már ráijesztett a családra azzal, hogy megmérgezte magát. Amikor kihívták az orvost, kiderült, hogy semmit sem vett be.

Beszélgetőtársaim azt mondják: ők becsületes asszonyok, s nem tudnának azzal a lelki teherrel együtt élni, hogy cserbenhagyták egy barátjukat. Úgy vélik, hogy ők levetették magukról a felelősség terhét, hiszen értesítették N. Istvánné lányát a történtekről. Próbáltam keresni az elhunyt aszszony lányát, de sem otthon, sem a munkahelyén nem sikerült elérni. A polgármesteri hivatalban is elutasító választ kaptam.

- Ne csámcsogjanak az ügyön, van a rokonoknak épp elég bajuk - utasított el az egyik köztisztviselő.

A jogászok meglehetősen tanácstalanok, amikor arról kérdezem őket, hogyan lehet egy ilyen ügyben bizonyítani a szomszédok vagy a család felelősségét. Balázsné Busku Terézia, a megyei főügyészség sajtószóvivője azt mondja: sem ő, sem a kollégái nem emlékeznek arra, hogy a megyében ilyen ügyben elmarasztaló ítélet született volna. Jelenleg egyetlen, hasonló eset van másodfokon a megyei bíróság előtt: egy karcagi nőt vádolnak segítségnyújtás elmulasztásával, mert noha tudott kisgyermeke betegségéről, semmit sem tett a gyógyulása érdekében. Ítélet azonban még nem született. Székács György ügyvéd sem találkozott még a praxisában ilyen üggyel. Szerinte eleve nehéz volna bizonyítani, hogy pontosan mi hangzott el az elhunyt asszony és a szomszédai között, hiszen ebben az esetben csak az egyik fél - a szomszédok - állításaira lehetne támaszkodni. - A rendőrség egyelőre senkit nem gyanúsít az ügyben segítségnyújtás elmulasztásával - mondja Lengyel György, a Szolnok megyei rendőr-főkapitányság sajtófőnöke. - Az orvos szakértő véleménye még nem készült el, s emiatt nem tudni, hogy pontosan mi okozta az ötvenkilenc éves aszszony halálát. Azt is meg kell állapítania a szakértőnek, hogy életben maradt volna-e az asszony, ha hamarabb kap orvosi ellátást.

A nyomozás ismeretlen tettesek ellen indult, a szomszédokat és a családtagokat pedig N. Istvánné halála ügyében egyelőre tanúként hallgatják ki a napokban.

| mentő, öngyilkoság
2002-07-10 17:30:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop