Túl sok antibiotikum fogy

antibiotikumok, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság
Egy, a Lancet egészségügyi szaklapban megjelent felmérés szerint a 15 európai uniós ország népessége igencsak eltérően viszonyul az antibiotikumok használatához: az évente felhasznált mennyiségben akár négyszeres különbség is lehet.

Az antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok egyre gyakoribb felbukkanása arra sarkallta az Otto Cars professzor által vezetett svéd kutatócsoportot, hogy elemezzék a 15 európai uniós ország idevágó egészségügyi statisztikáit. Az említett országok többségében az áttekintett időszakban, 1993 és 1997 között a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok a széles spektrumú penicillinszármazékok voltak. Abban viszont már jelentős különbséget tapasztaltak a kutatók, hogy az egyes országok lakosai évente hány dózisnyi antibiotikumot vesznek magukhoz. Míg a skála egyik végén található Franciaországban az ezer lakosra jutó napi egység 36,5, Spanyolországban pedig 32,4, addig Hollandiában mindössze 8,9 és Dániában is csupán 11,3 az említett viszonyszám.

A vizsgálat értelemszerűen nem tartalmazza a magyar adatokat, de dr. Kőrössy Péter, az Országos Egészségpénztár főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint inkább a sok antibiotikumot fogyasztó országok közé tartozunk, a teljes éves gyógyszer-támogatási keret 8-10 százalékát fordítjuk e célra. Az itthon felírt antibiotikumok mintegy kétharmada széles spektrumú, egyharmada pedig speciális készítmény. Az ellenálló baktériumtörzsekről szóló szaporodó hírek ellenére az antibiotikumok felhasználása Magyarországon még tendenciájában sem csökken, az év első öt hónapjában már a tavalyi dobozszám 47 százaléka fogyott el, ami év végéig közel 13 százalékos növekedést jósol.

Az idézett uniós tanulmány is kitér a vizsgált négy évben lezajlott változások irányára: hét országban 4 százalék alatt maradt az antibiotikum-fogyasztás növekedése, Luxemburg a maga 12 százalékával a középmezőnyben foglal helyet, míg Olaszországban kiugróan nagy, 34 százalékos volt az emelkedés.

A vizsgálatot vezető Otto Cars figyelmeztet, hogy sürgősen össze kellene gyűjteni valamennyi európai ország hasonló egészségügyi adatait, és rájuk alapozva kidolgozni egy javaslatot az antibiotikumok hosszabb távon is veszélytelen használatára.

| antibiotikumok, gyógyszer
2002-07-10 17:32:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop