Kórházi körülményeket minden anyának

gyermekvédelmi törvény, kórház, szülés | Népszabadság   Népszabadság
Eltérőek a vélemények az inkubátor-program hasznosságáról: a közelmúltban több szakember hangot adott ezzel kapcsolatos ellenérzésének. A kérdésnek az adott különös aktualitást, hogy felmerült: jogilag lehetővé kellene tenni, hogy az inkubátorban hagyott újszülöttek esetében legális legyen az azonnali örökbeadás, és az anya ellen ne induljon eljárás.

A korábbi hírekkel ellentétben a szociális minisztérium nem tervezi legalizálni, hogy büntetlenül, anonimitásukat megőrizve az inkubátorokban hagyhassák csecsemőiket az anyák. A gyermekvédelmi törvény módosításával ezzel szemben azt szeretnék elérni, hogy azok az asszonyok, akik környezetük előtt sem tudják vállalni terhességüket, nyugodt, kórházi körülmények között kihordhassák és megszülhessék gyermeküket. Szemkeő Judit, a Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára lapunknak elmondta: a módosítás lényeges eleme, hogy ne az anya lakóhelye szerinti gyámhivatalnál, hanem a kórház szerint illetékes hivatalnál intézhessék az anyakönyvezést. Hozzátette: abban az esetben, ha a gyermek kórházban születik, és szülőanyja nyílt örökbeadással lemond róla, a két hónapos gondolkodási időt követően örökbe adhatóvá válik a csecsemő. Az inkubátorban elhelyezett babák esetében ugyanakkor hosszas nyomozás következik, és a jogi helyzet rendezéséig a csecsemő intézetben nevelkedik. Az idő előrehaladtával mind nehezebbé válik a gyermek örökbeadása.

Herczog Mária szociológus úgy fogalmaz: a kórház elé kitett inkubátor üzenete egyértelmű. E szerint egyfelől nem baj, hogy az anya nem tudja megelőzi a nem kívánt terhességet, titkolja várandósságát, nem tud segítséget kérni. Másfelől mi sem akarunk tudni róla, nem akarunk segíteni neki és másoknak, hogy ez ne ismétlődjön meg. A szakember hozzátette: jogilag elfogadhatatlan, hogy a hatályos törvényekkel szemben az anya és az apa nem nyilatkozik írásban arról, hogy lemond gyermekéről. Herczog nem tudja elfogadni azt az érvelést, mely szerint az a tény, hogy az anya otthagyta az inkubátorban csecsemőjét, önmagában elegendő és elfogadható lemondásként. Ilyen alapon például eljárás nélkül lehetne a kórházakban megszült és otthagyott, intézménybe került gyermeket örökbe adni.

Az ENSZ gyermekjogi egyezségokmányával is ellenkezik az eljárás: a dokumentum szerint a gyermeknek joga van az anyakönyvezéshez, a nemzeti hovatartozáshoz és szülei lehetőség szerinti ismeretéhez. A gyermekvédelmi törvény pedig azt mondja ki, hogy a gyermeknek joga van a családhoz, mégpedig elsősorban saját családjához, és csak egészen kivételes esetben lehet az anyjától elválasztani. De ezekben az esetekben is hitelt érdemlően kell bizonyítani, hogy minden megtörtént annak érdekében, hogy a szülő képes legyen kötelezettségeinek eleget tenni. Kifejtette: azok az asszonyok, akik nem képesek igénybe venni az általuk ismert terhesség-megelőzési, terhességmegszakítási és kórházi szülések lehetőségét, valamint nem adják örökbe jogilag szabályozott módon gyermekeiket, nem fognak elutazni egy távoli városba vagy városrészbe azért, hogy a kórház kapujában elhelyezett inkubátorba tegyék a csecsemőt.

A fővárosban elsőként - öt évvel ezelőtt - a Schöpf-Merei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ bejáratához helyeztek el babamentő inkubátort. Idén májusig 12 újszülött életét mentette meg a kezdeményezés. Az egész országot tekintve évente húsznál több anya hagyja meghalni vagy öli meg csecsemőjét. Szakemberek szerint ez a jéghegy csúcsa: akár tízszer ennyi eset is lehet, amelyekre soha nem derül fény.

| gyermekvédelmi törvény, kórház, szülés
2002-07-10 17:33:32

Web Design & Development Prowebshop