Háromdimenziós ultrahang

ultrahang, vizsgálat, magzat | Népszabadság   Népszabadság
A térhatású ultrahangkészüléket már hazánkban is alkalmazzák. Első ránézésre ugyanúgy történik minden, mint a hagyományos ultrahangkészülékkel végzett vizsgálatnál. Az újdonságáról, különlegességéről dr. Csókási Zsolt radiológus szakorvost, ultrahang-specialistát kérdeztük.

A korábbi vizsgálatokkal ellentétben, ahol egy síkban láttunk csak, most egyszerre három dimenzióban látjuk az adott területet. Ez a gép képes perspektivikus képet adni a különböző szervekről, így jobban megfigyelhetők bizonyos elváltozások. Az ultrahangkészülékkel térfogatot lehet mérni, ami a betegség kiterjedését, elhelyezkedését sejtetni engedi, a betegség tulajdonságáról ad hiteles információt. Például emlőtumor észlelése esetén megállapítható, hogy a daganat milyen alakú és kiterjedésű, milyen mértékben és módon terjed. Ezek az információk meghatározzák a kezelés kiválasztását.

Az orvostudomány számtalan területén jelent komoly segítséget az ultrahang-diagnosztika: a nőgyógyászati betegségeknél, az urológiai problémáknál, a belgyógyászati eltéréseknél. A mozgás szerveinek, az ereknek, a csecsemő agyi folyamatainak nyomon követésében különösen hasznos. A tűvel vagy katéterrel végzett beavatkozásoknál segítséget jelent az eszköz nyomon követésében és a célterület meghatározásában. A 3D technika a korábbi 2D technikával szemben jelentős precizitást hozott.

A berendezést jelenleg a leggyakrabban kismamáknál alkalmazzák. A magzatról perspektivikus, hiteles, jó minőségű kép készíthető. Segítségével már a terhesség első harmadában ki lehet szűrni a fejlődési rendellenességeket. Az anyaméhben lévő magzatot minden oldalról vizsgálni lehet, a komputer segítségével addig állítható a kép, amíg nincs meg a megfelelő helyzet. A nyakredő mérésével, a pontos beállítással a 10 hetes magzatnál ki lehet szűrni a Down-kórt. A térhatású ultrahang egy modern, fejlett készülék, mely a korábban is elvégzett vizsgálatokat pontosítja, de nem helyettesíti! - mondja a szakember.

Az országban több helyen is van lehetőség 3D-s ultrahangvizsgálatra. Budapesten a 3D alapítvány működteti a készüléket, ahol a terhességi vizsgálatok mellett kutatják a különböző szakterületek (szemészet, radiológia, onkológia, stb.) felhasználási módját. A 3D vizsgálatokat a tb nem finanszírozza, így a kutatási feltételekhez az alapítványnak saját magának kell előteremteni az erőforrásokat. A vizsgálatok bejelentkezésre, előjegyzés alapján történnek, a 06/30-323-71-49 telefonszámon.

| ultrahang, vizsgálat, magzat
2002-07-10 17:33:44
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop