Nincs béke a baleseti intézetben

mentő, kórház, baleset, Traumatológia, mentÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
"Szeptember 27-től Color-Doppler-vizsgálatot, térd-, váll-ultrahangot a készülék elszállítása miatt nem tudunk vállalni" - olvasom az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) nyolcadik emeleti tanácskozójának tábláján, csütörtök délelőtt. A teremben háromnegyed kilenctől a nemrégiben megszüntetett Mentőkórház még együtt maradt dolgozóinak gyűlése kezdődik.

Sokak szerint válsághelyzet van, a mentőkórházból áttelepítettek ugyanis úgy érzik, hogy folyamatosan akadályozzák munkájukat. Hogy "betartanak" nekik. Műtéteket halasztanak el szakszemélyzet hiánya miatt, pedig ha nem lett volna a költözés előtt fejetlenség, szervezetlenség, ha mondták volna, hogy ügyeleti napjain a Mentőkórház külön üzemeltethet műtőt, átjöttek volna az OBSI-ba altatók, röntgenesek, laborosok. Azok, akikből itt hiány van, s amiért esetenként nemcsak programozható műtétek maradnak el, hanem aznap felvett, sürgősen operálandó betegek operációi is késnek - állítják.

-Segíthetne nekünk! - csak ennyit mond egy, eredetileg a traumatológiai intézethez tartozó orvos a lift előtt. - Hogy hogyan? Ha megírná, mi van itt, ha leírná, hogy ma éppen műtéti textíliák hiányában maradtak el műtétek. Meg hogy nekem is ég az arcom attól, ahogy a mentősökkel elbánnak. Hogy kik? Hát a vezetés - méltatlankodik a fehér köpenyes, aztán arra kér, le ne írjam a nevét. De azt igen, hogy az intézet száztíz orvosa közül az utóbbi években harminc távozott. Most épp öt röntgenasszisztens megy el. Abból az intézményből, ahol anno Kádár János kezét is megoperálták, s kuriózumnak számító műtéteket tíz-tizenöt éve az országban egyedül itt végeztek el...

A mentők munkaadójának számító Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, Gőbl Gábor kitessékel a mentőkórházi értekezletről, mondván, szeretnének maguk lenni, majd a végén mindenre válaszol. Kihallatszik: egyetért a dolgozókkal, a belgyógyászati intenzívet valóban ki kellene alakítani végre. Az OBSI-nak 89 millió forintja volt erre, de már 116 milliót ráköltött. Jó egymilliója a mentőszolgálatnak is benne van, egyelőre mégsem üzemel...

Pedig az Országos Traumatológiai Intézetből és a Mentőkórházból - utóbbi odaköltöztetése után - augusztus elsejére ígért a miniszter jól működő Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetet. A várakozásokkal ellentétben mégis úgy tűnik, egyre nagyobb a bizonytalanság a korábbi mentőkórháziak között. Százötvenhét dolgozó közül alig nyolcvanan jöttek át a Fiumei útra, csakhogy azóta is folyamatosak a felmondások. Orvosok, szakdolgozók is távozni készülnek, a kérdés már csak az, november 30-ig ugyanazokkal a feltételekkel, például végkielégítéssel mehetnek-e.

-Négy közül két műtősünk akar felmondani - mesélik felháborodva a folyosón azok, akik megunták az értekezletet. - A műtőket ugyanis velük takaríttatták a hétvégeken. Kérték a műtősfiúk, hogy ne két hónap múlva fizessék ki nekik az erre járó összeget. Nem fizették, ezért abbahagyták a vasárnapi takarítást. S hogy mit léptek erre a vezetők? Vasárnap helyett szerdán kell műtőt takarítani - épp a mentőkórháziak ügyeleti-műtéti napján...

-Úgy érzem, betereltek minket egy akolba, amely összeomlik hamarosan. Csakhogy bennünket is maga alá temet - így az egyik, a Mentőkórházból átjött orvos. Gőbl bent arról beszél, hogy az Egészségügyi Minisztériumban úgy tájékoztatták: a Pénzügyminisztériumtól jelentős összeg érkezik hamarosan. Akár több százmilliót is kaphatnak belőle.

Erre mondják a folyosón: korábbi cikkünk után magához kérette a miniszter Gőbl Gábort és Kázmér Tibort, az OBSI főigazgatóját. Talán azt ígérte, lesz pénz, ha nem lesz több negatív propaganda. S talán ezért van, hogy délben, a gyűlés után mégsem ér rá szóba állni velem a főigazgató.

| mentő, kórház, baleset, traumatológia
2002-07-10 17:34:39
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop