Bírósági döntésre várnak a titoktartásról az orvosok

alkoholizmus, etika, jog, bíróság | Népszabadság   Népszabadság
A Legfelsőbb Bíróságtól kér állásfoglalást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) arról, hogy feltételezhető bűncselekmények esetében milyen határai lehetnek az orvosi titoktartásnak - nyilatkozta Poczkodi Sándor, a MOK országos etikai bizottságának elnöke az MTI-nek vasárnap. Néhány hete a Társaság a Szabadságjogokért (TaSZ) szervezet a drogos betegek védelmében fordult a köztestülethez azzal, hogy rögzítse etikai statútumban a szakmai titoktartás megszegésének következményeit. Mit tehet a köztestület, ha orvos bejelentésére indul rendőrségi eljárás drogfogyasztó ellen? - kérdezte többek között a TaSZ. Ugyanis a jogvédő szervezettől betegek több alkalommal is segítséget kértek, mert orvosaik jelezték a rendőrségnek, hogy drogosok.

Az etikai bizottság elnöke szerint az orvosi titoktartás értelmezése nemcsak a drogos betegek kezelésénél, hanem sok más esetben is nehéz. Az egészségügyi törvény szerint az orvos akkor köteles értesíteni a rendőrséget, ha valaki nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, és feltehetően bűncselekmény áldozata. Poczkodi Sándor szerint elméletileg egy kábítószertől eszméletlen állapotban lévő drogfogyasztó is nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedhet bűncselekményre utaló körülmények között. A helyzet ellentmondásossága miatt szerinte bírói fórumnak kellene kimondania, hogy az orvos milyen esetben köteles értesíteni a rendőrséget. Poczkodi Sándor közölte: a gyógyítómunkában gyakran előforduló helyzetek megoldása nem orvosszakmai, hanem jogi kérdés. Ezért is fordultak a Legfelsőbb Bírósághoz.

Programmal az alkoholizmus ellen

Nemzeti programot szorgalmaz az alkoholizmusban szenvedők gyógyítására három, szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember. Veér András, Nádori Gergely és Erőss László - Az alkoholizmus népbetegség - címmel kiadott könyvükben riasztó adatokkal bizonyítják, hogy az alkohol okozta veszélyek lényegesen nagyobbak, mint a kábítószereké. Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója elmondta: Magyarországon minden negyedik halálozást az alkoholbetegség okozza. Az alkoholisták és a nagyivók száma az elmúlt 20 év alatt megnégyszereződött, jelenleg mintegy 500-600 ezerre tehető, a betegség a legtöbb magyar családot érinti. A pszichiáter szerint az alkoholizmus gyógyítható, a hazai betegeknek mégis kevés az esélyük. A kezelésükhöz nincs elég intézmény, az alkoholról való lemondást segítő orvosságok árát pedig a társadalombiztosító nem támogatja.A. D.

| alkoholizmus, etika, jog, bíróság
2002-07-10 17:35:02
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop