Engem csészécskében kevertek

lombikbébi, Szent János Kórházban | Népszabadság   Népszabadság
Hogy miért vagyok itt? - kérdez vissza a Szent János Kórházban, a szombati találkozón nem titkolt öntudattal a nyolcéves Veronika. - Mert én vagyok az első lombikbébi! - teszi hozzá nyomatékkal. Azt persze nem igazán tudja megfogalmazni, mit is jelent a fogalom. De jobb is így. A lényeg, hogy tisztában van vele, szülei mindennél jobban akarták őt, és mindenre képesek voltak érte.

Veronika a Szent János Kórházban jött világra a Budai Meddőségi Központ szülészorvosának Konc Jánosnak és vezető biológusának Kanyó Katalinnak segítségével. A központ 1992 augusztusában nyitotta meg kapuit a gyermekre váró házaspárok előtt, azóta négyezer pár kereste fel. Az elmúlt években ezernégyszáz gyermek született a különleges módszerrel. Laikusként fogalmazva laboratóriumban fogannak, pipetták, katéterek, injekcióstűk segítségével. A részletekről álljon itt annyi, a női petesejteket rövid altatásban leszívják és megtermékenyítik. A tudomány ma már szinte mindenre képes, ha kevés a spermium és nagyon rossz a minősége, akkor a hereszövetből nyernek egészséges sejteket - magyarázza Kanyó Katalin. A megtermékenyített embriókat négy-öt napig speciális táptalajban tárolják: figyelik, hogyan osztódnak, aztán beültetik a méhbe. Akár többet is, így bizony előfordult, hogy hármas ikrek jöttek a világra.

-A meddőségi központban nem gyógyítunk, hanem egy állapoton próbálunk változtatni - mondja Kanyó Katalin. Majd, kerülve a kényes részleteket, elárulja: csak kevesen fordulnak spermabankhoz. A férfiaknak a helyszínen külön - megfelelően felszerelt - helyiség áll rendelkezésükre, ahova akár a feleségükkel is bemehetnek.

- Mondhatnánk persze, hogy maga fogantatás rideg és steril, de mi itt a laborban úgy szeretgetjük az embriókat, mintha máris csecsemők volnának.

A szombati találkozót a négyszáz tagú Budai Lombikbébi Egyesület szervezte, amelyet a szülők alapítottak négy éve. Jöttek babakocsiban szundikáló ikrekkel, féktelen három-négy évesekkel és kissé szégyenlős nagyobbakkal. Volt, aki öt órát utazott az ország másik feléről. Olyanok, mint egy nagycsalád, egymás gyerekeit csodálják, és egyvalamiben mind megegyeznek: senki nem szégyelli közülük, hogy a meddőségi centrum páciense volt.

-Akik titkolják, nem jönnek el - mosolyog Konc János.

Ezek a párok annyi mindent megtettek leendő gyermekükért, hogy természetesnek fogják fel: laboratóriumban fogant. Bár a terméketlenség ma már nem akkora szégyen, mégis akadnak, akik véka alá rejtik, főképpen a közismertebb emberek. Az esetek tizedében fordul elő spontán abortusz, de a párok nem adják fel.

Egy asszony tizennyolc év után lett állapotos itt, miután megjárta a méregdrága ausztriai klinikákat is. Esete több mint különleges: eljött az egyik "eredményhirdetésre", és babakocsit tolt maga előtt. Elárulta, már nem bírta tovább, és adoptált egy kisfiút. Aznap derült ki, hogy ikreket vár.

A második lombikbébi megszületését már nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, e nélkül pedig félmillió forintra rúgnak a költségek. Tavaly a találkozó több mint háromszáz résztvevője írta alá azt a petíciót, amelyben a döntés megváltoztatását kérték.

A négyéves Karcsika mindebből még nem sokat ért, ő egyszerűen kistestvért szeretne. Számára nem létezik akadály, hiszen mint mondja büszkén: "engem is a csészécskében kevertek ki".

| lombikbébi, Szent János Kórházban
2002-07-10 17:36:02
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop