Egymilliárddal nő a kórházi adósság havonta

kórházszövetség, kormány, adósság, csőd, csÅ‘d | Népszabadság   Népszabadság
Az egészségügyiek szakszervezete után a Magyar Kórházszövetség és az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete is figyelmeztette a kormányt, hogy gyors segítség nélkül romlik a betegellátás színvonala. Felmérések szerint havonta egymilliárd forinttal nő a kórházak eladósodása.

A kormány ma várhatóan dönt az ápolónők bérpótlékának emeléséről. A tervezett intézkedéssel 50 ezer szakdolgozónak nettó 5-6 ezer forinttal nőhet a havi jövedelme. Ám az ágazat érdekképviselői egyelőre kétkedéssel fogadják a juttatásról szóló híreket. Az egészségügyi tárca politikai államtitkára, Benyhe István ugyanis azt mondta, hogy egyelőre csak az idei műszakpótlék-emelés kifizetésére van meg a pénz (1,6 milliárd forint). Ahhoz, hogy a pótlékot januártól is fizethessék, további 9,9 milliárd forintra lenne szükség. Ez az összeg azonban nincs benne a jövő évi költségvetésben.

Mikola István miniszter szerint az egészségügyre fordítható összeget a ciklus hátralévő hónapjaiban százmilliárd forinttal növeli meg a kormány. Ugyanakkor novembertől - legalábbis a társadalombiztosítási alapok zárszámadásának parlamenti elfogadásáig - már nincs fedezete a gyógyszerkiadásoknak és a kórházak októbertől 95 ezer forintra emelt gyógyítási alapdíjának. A kórházszövetség és a gazdasági vezetők egyesülete szerint egyre súlyosabbak a kórházak finanszírozási gondjai. A két szervezet közös adósságfelméréséből kiderül, hogy a fekvőbeteg-ellátóknak több mint fele nem tudja idejében kifizetni a szállítóit. A 133 válaszadó kórházból 84-nek van adóssága, közülük 49-nek kritikus a helyzete: három-négy havi működtetésre fordítható bevételükkel tartoznak szállítóiknak. Az intézmények adóssága havonta egymilliárd forinttal gyarapodik.

Ajkay Zoltán, a kórházszövetség elnöke szerint a 95 ezer forintos gyógyítási alapdíjat mielőbb 98 ezerre kellene növelnie a kormánynak. Ehhez legalább 5-6 milliárddal kellene kiegészíteni a biztosító gyógyításra költhető keretét. A pénzhiány miatt ugyanis tömegesen hagyják el a szakdolgozók a kórházakat, melyek osztályok bezárására kényszerülnek. A Magyar Kórházszövetség, a Magyar Orvosi Kamara és az EGVE augusztusban már felhívta a politikai pártok, a kormány és a miniszterelnök figyelmét, hogy gyors segítségre van szüksége az ágazatnak. Most, a legutóbbi adósságfelmérés után szintén megtették ugyanezt. Választ eddig nem kaptak. Ajkay arra a kérdésünkre, hogy a nővérek várható bérpótlékemelése mennyit segít szakdolgozóikon, kijelentette: természetesen minden fillérnek örülnek, de az intézményvezetők többsége már eddig is magasabb műszakpótlékot fizetett, éppen a szakdolgozók megtartásáért. Így meg kell találni a módját, hogy az adott körülményekhez lehessen igazítani a pótlék mértékét. A kórházszövetség elnöke szerint a bajok oka az, hogy az elmúlt tíz évben felére csökkent az ágazat finanszírozása. A kétéves költségvetésben egyetlen fillér sincs az infláció ellensúlyozására. A kormány által ígért ágazati konszolidációra még csak terv sem született.

| kórházszövetség, kormány, adósság, csőd
2002-07-10 17:40:37

Web Design & Development Prowebshop