Profik műve a lépfenefertőzés

lépfenefertőzés, fertőző, fertÅ‘zÅ‘ | Népszabadság   Népszabadság
Washington már feketehimlő-vakcinát is gyártatMiközben zárva tartják a kongresszusi irodaépületeket Washingtonban, újabb lépfeneesetet találtak New Yorkban. A fertőzés postai úton terjed, és ezzel máris sikerült valódi hisztérikus helyzetet teremteni az USA-ban. A kór eredetéről csak találgatnak, de abban máris egyetértenek a szakértők, hogy terroristacselekményről van szó, és a fegyverré alakított baktérium professzionalisták "műve".


Egymillió dolláros jutalmat ajánlott az FBI és az amerikai állami posta annak, aki a lépfenebaktériumot postai úton terjesztő terrorista nyomára vezet. Ezt csütörtökön jelentették be egy washingtoni sajtóértekezleten, miután újabb pozitív lépfeneesetet találtak New Yorkban. Ezúttal a CBS televízió műsorvezetőjének, Dan Rathersnek küldték a fertőzött borítékot. A címzett egy munkatársa fertőződött meg.

A hét második felében zárva tartanak a kongresszusi irodaépületek: harmincnál több munkatársnál találtak lépfene-érintettségre utaló nyomokat. Az amerikai parlamenti stábból eddig már háromezer embert teszteltek. Eddig öten betegedtek meg, egy 63 éves férfi meghalt Floridában.

Amerikában a médiát célozták meg: ez ugyanis a legbiztosabb módszer arra, hogy a terroristák elérjék céljukat, a félelem terjedését az országban. A posta máris súlyos veszteségekről számol be, sokan nem merik felbontani a gyanúsnak vélt borítékokat.

A fenyegetés transzkontinentális: az USA-beli Atlantából szeptember 8-án Kenyába küldött borítékok is fertőző lépfenespórákat tartalmaztak. Hasonló küldeményt kapott Nairobiban az ENSZ környezetvédelmi szervezetének képviselete. A borítékon pakisztáni bélyeg volt. A nyomozást itt is nehezíti, hogy megsokszorozódtak a "tréfás" trükkök. Az FBI eddig két ijesztgetőt tartóztatott le, és emelt ellenük vádat. A pánikkeltést és fenyegetést súlyos börtönbüntetésekkel sújthatják.

A nyomozás eddig azt állapította meg, hogy a korábbi, a floridai és az NBC televíziónál észlelt fertőzéseket ugyanabból a forrásból, azonos baktériummal hajtották végre. A kutatók arra számítanak, hogy a bacilusspórák sajátos ujjlenyomatként vezetnek majd nyomra. Azt állapították meg eddig, hogy a terroristák bőséges készletből küldik fertőző levélbombáikat. A spórákat nem keverik más porral, és sikerült rendkívül apró szemeket produkálniuk. A módszer, amellyel ezt előállították, különbözik attól, amellyel az irakiak gyártottak baktériumfegyvert.

Az amerikai sajtó továbbra is azt latolgatja, mely forrásokból származhat a fertőzés. Nem zárják ki, hogy hazai, amerikai terroristák akciójáról van szó. Többen arra emlékeztetnek, hogy az elmúlt évtizedben a szovjet biológiaifegyver-gyártó intézetekben százszámra váltak munkanélkülivé magasan képzett szakemberek, akik képesek ilyen fegyvert előállítani. Ez az oka annak, hogy a kormányzat megrendeléseket ad fel a fekete himlő vakcinájának gyártására. Ezt a betegséget már felszámoltnak tudták, ám most feltételezik, hogy bizonyos (esetleg szovjet) laboratóriumokban fegyvercélokra tartalékoltak a pusztító és fertőző vírusból.

| lépfenefertőzés, fertőző
2002-07-10 17:43:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop